Kuhinjica
04. 12. 2024. 07:00 0
Najbolji recept za domaći karamel! Sprema se za 10 minuta (VIDEO)
Sigurno nema osobe koja ne voli domaći karamel, pa još kada ga konzumirate uz razne poslastice, palačinke, sladoled... Možete ga jesti i samog, a način pripreme je vrlo lagan i neće vam oduzeti mnogo vremena - samo 10 minuta.
Recept koji je osvojio mnoge dolazi s interneta i brojni kažu da je najbolji od svih, a čim budete pogledali video poželeće i sami da napravite ovaj karamel koji vam može poslužiti i kao odličan slatkiš u predstojećim prazničnim danima, koji su sve bliže. Odličan je kao preliv za kolač ili štrudlu od jabuka, torte, kolač "tri leće" ili kao fil za spajanje keksića. Jednostavno, idealan je za sve vrste recepata.
Potrebna su vam samo tri sastojka:
- 200 g šećera
- 60 g maslaca držanog na sobnoj temperaturi
- 120 ml mlečne slatke pavlake
Priprema:
1. Karamelizujte šećer, a zatim ga sipajte u šerpu s debljim dnom, te pustite da odradi svoje na srednje jakoj vatri. Potrebno je da budete strpljivi i da neprestano mešate dok se šećer sasvim ne rastopi.
2. Sklonite sa vatre i dodajte maslac, a potom sve promešajte.
3. Dodajte pavlaku, pa nastavite da mešate kako bi se smesa sjedinila.
4. Sipajte karamel u staklene teglice.
Ukoliko želite još bolji ukus domaćeg karamela, možete u smesu dodati i prstohvat soli koja će neutralusati slatkoću karamela.
Ako kuvate kraće, karamel će biti ređi a ako kuvate duže, hlađenjem će se kasnije više zgusnuti.
U frižideru ga možete čuvati zatvorenog u teglici do nedelju dana.
Komentari 0
ostavi komentar