Kuhinjica
28. 11. 2024. 07:00 0
Recept za posne žerbo kocke! Neverovatan spoj pekmeza i oraha
Žerbo kocke, poznate i kao žerbo kolač ili štanglice, jedan su od najpoznatijih mađarskih slatkiša. Ovaj desert nosi ime po čuvenoj poslastičarnici "Gerbeaud," smeštenoj na trgu Voršomarti u srcu Budimpešte.
Poslastičarnicu je osnovao Henrik Kugler davne 1858. godine, a kolač se brzo proširio izvan granica Mađarske, postajući nezaobilazni deo slavskih trpeza. Tokom vremena nastali su brojni recepti za ovu poslasticu, od kojih su mnogi prilagođeni posnim varijantama.
Sastojci:
200 ml kisele vode
50 ml obične vode
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašika šećera
prstohvat soli
200 ml ulja
500 g mekog brašna
Fil:
250 g oraha
250 g šećera
1/2 tegle džema od kajsija ili šljiva
200 g čokolade za glazuru
3-4 kašike ulja za glazuru
Priprema:
Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira.
Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa.
Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru. Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha.
Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite.
U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru. Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi.
Komentari 0
ostavi komentar