Kuhinjica
13. 09. 2024. 07:17 2
Najbolji recept za proju! Uspeva čak i početnicima
Ako ste se probudili gladni, onda možete da napravite laganu proju i imaćete ukusan obrok.
Proja je tradicionalno jelo iz Srbije, jednostavno za pripremu i veoma ukusno. Evo recepta za klasičnu proju:
Sastojci:
300 g kukuruznog brašna
100 g pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo (oko 10 g)
2 jaja
200 ml jogurta ili kiselog mleka
100 ml ulja
1 kašičica soli
200 g sira (opciono)
1 čaša (oko 200 ml) mineralne vode
Priprema:
U većoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, umućite jaja, pa dodajte jogurt (ili kiselo mleko) i ulje. Polako dodajte tečne sastojke u suve sastojke, mešajući da se dobije homogena smesa.
Ako želite, sada možete dodati izdrobljeni sir u smesu i lagano izmešati. Na kraju dodajte čašu mineralne vode i sve dobro izmešajte.
Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite tepsiju uljem ili stavite papir za pečenje, pa izlijte smesu. Pecite proju u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
Kada je proja gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete na kocke i poslužite.
Komentari 2
ostavi komentar