Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

21. 08. 2024. 07:22 0

Knedle sa šljivama mogu da se prave i bez krompira! Tajna je u jednom SASTOJKU

Tradicionalno jelo sa istorijom dugom preko 2.000 godina, ali i omiljeni slatkiš iz detinjstva. Topao, sočan i pun slatkog fila. Bake su ga spremale sa šljivama i kajsijama.

Originalni recept podrazimeva testo od krompira, ali se jednostavno i lako može napraviti i bez njega. Evo kako da napravite knedle sa šljivama od griza.

Sastojci:

500 ml vode

2 supene kašike šećera

2 supene kašike ulja

300 gr griza

100 gr mekog belog brašna

1 jaje

8 komada lepih, zrelih šljiva

100 gr prezle (za posip)

3 supene kašike šećera (za posipanje)

3 supene kašike ulja (za posipanje

Priprema:

Uključite ringlu na koju ćete staviti šerpu sa pola litre vode. U šerpu sa vodom dodajte 2 supene kašike šećera i 2 supene kašike ulja. Dok čekate da voda počne da vri, pomešajte u jednoj suvoj činiji 300 gr griza sa 100 gr mekog belog brašna

Kad provri voda, dodati joj mešavinu griza i brašna i energično mešati brzim pokretima, kako bi se napravila glatka masa, bez grudvica. Nakon završenog postupka mešanja, skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se smesa prohladi (potrebno je da bude blago topla, osnosno mlaka)

Kad smesa postane mlaka, homogeno umešati u nju jedno celo jaje. U trenutku kada vidite da je smesa postala lepljiva, znaćete da je vreme da počnete da oblikujete knedle. Masu istresite na ravnu površinu (kuhinjski sto, veliku dasku ili poslužavnik). Oblikujte smesu u valjak iste debljine, a zatim taj valjak “iscepkajte” na 16 delova približno iste veličine.

Svaku od tih 16 “grudvi” testa uzmite u ruku, istanjite je malo, napravite prstima udubljenje u sredini, ubacite polovinu očišćene šljive i lepo je umotajte u to testo oblikujući knedlu. Sipajte vodu za kuvanje knedli u jednu veću šerpu, a kada počne da vri, spustite u vodu oblikovane knedle i kuvajte ih 10 minuta (nemojte duže da se testo ne bi prekuvalo i počelo da raspada)

Dok se knedle kuvaju, uzmite tiganj i u njega sipajte 3 kašike ulja. Kad ulje na tiganju počne da se zagreva (ne previše, ne treba da “cvrči”), dodajte 100 gr prezle i smanjite temperaturu ringle na minimum

Neprestano mešajte prezle, dok blago ne promene boju (nikako ne smeju da postanu tamne i zagore). Sklonite tiganj sa vruće ringle i prezlama dodajte 3 supene kašike šećera i sve pomešajte

Skuvane knedle, nakon 10 minuta izvadite iz vode i ocedite, a potom ih, jednu po jednu, uvaljajte lepo u prezle sa šećerom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Pozdrav iz Srbije

Zoran Živković [09.09.2024.]




Video dana

Daj da ti pomognem

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati