Kuhinjica
16. 08. 2024. 07:04 0
Starinski recept za poparu! Jelo koje nas vraća u detinjstvo
Predstavljamo vam originalan recept za poparu, obrok koji su spremale naše bake.
Sastojci:
200 g starog hleba (najbolje je koristiti domaći ili crni hleb)
500 ml mleka (može i voda ili kombinacija mleka i vode)
100 g sira (feta, mladi sir ili neki drugi po izboru)
2-3 kašike maslaca ili masti
So po ukusu
Priprema:
Stari hleb isecite na kockice ili manje komade. Ukoliko je hleb jako tvrd, možete ga staviti u rernu na nekoliko minuta da omekša.
U šerpi zagrejte mleko (ili vodu) do tačke ključanja. Dodajte malo soli, po ukusu. Kada mleko počne da ključa, smanjite vatru na srednju.
U kipuće mleko dodajte isečeni hleb. Ostavite da se kuva dok hleb ne upije tečnost i omekša, a smesa postane kremasta. Povremeno mešajte da se hleb ne zalepi za dno šerpe.
Kada hleb upije mleko, dodajte maslac ili mast i dobro promešajte. Nakon toga dodajte izmrvljen sir i sve zajedno sjedinite.
Poparu poslužite toplu, kao glavno jelo ili prilog. Po želji, možete je posuti dodatnim sirom ili poslužiti uz jogurt.
Komentari 0
ostavi komentar