Kuhinjica
12. 08. 2024. 07:13 0
Najjednostavniji recept za mekike! Doručak koji svi obožavaju
Mekike su savršene za užinu ili brzinski obrok uz šolju jogurta, slane i domaće.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica sušenog kvasca)
2 kašike ulja
Ulje za prženje
Priprema:
U manju činiju stavite kvasac, šećer, i malo mlake vode. Promešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se kvasac ne aktivira i zapeni.
U veću činiju prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Zatim dodajte nadošli kvasac, ulje i postepeno dodajte mlaku vodu, mešajući testo rukama ili mikserom. Mesite testo dok ne postane glatko i mekano. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se testo ne lepi za ruke.
Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da narasta na toplom mestu oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu. Otkidajte komade testa veličine oraha i rukama ih razvlačite u oblike malih diskova ili pravougaonika.
U dubljoj tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Kada je ulje dovoljno vruće, pržite mekike sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Pazite da se ne pretrpaju u tiganju kako bi se lepo ispržile.
Izvadite mekike na tanjir obložen kuhinjskim papirom da se ocede od viška ulja.
Mekike možete poslužiti tople, same ili uz dodatak po želji, kao što su sir, kajmak, džem ili med.
Komentari 0
ostavi komentar