Kuhinjica
30. 07. 2024. 07:00 0
Knedle sa kajsijama! Starinska poslastica kojoj se uvek rado vraćamo
Ukoliko volite knedle sa šljivama, onda vam preporučujemo da probate i ove sa kajsijama, koje su podjednako ukusne i sočne.
Naravno, evo recepta za knedle sa kajsijama:
Sastojci:
Za testo:
1 kg krompira
300 g brašna (možda će biti potrebno malo više ili manje)
2 jaja
1 kašičica soliž
Za punjenje:
10-15 kajsija (u zavisnosti od veličine)
10-15 kockica šećera (po jedna kockica po kajsiji)
Za posipanje:
100 g prezli
50 g maslac
3-4 kašike šećera
1 kašičica cimeta (po želji)
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte ga u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga i ostavite da se ohladi. Ohlađen krompir izgnječite ili izblendirajte dok ne postane gladak. Dodajte jaja, so i postepeno dodajte brašno. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte još brašna.
Operite kajsije, prepolovite ih i izvadite koštice. U svaku polovinu kajsije stavite kockicu šećera. Uzmite komad testa veličine jajeta, spljoštite ga na dlanu i stavite polovinu kajsije u sredinu. Oblikujte knedlu tako da kajsija bude potpuno zatvorena testom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kajsije i testo.
U velikom loncu prokuvajte vodu sa malo soli. Pažljivo ubacujte knedle u ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još 5-10 minuta.
Dok se knedle kuvaju, na tiganju otopite maslac i dodajte prezle. Pržite prezle dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Dodajte šećer i cimet (po želji) i dobro promešajte.
Kuvane knedle pažljivo vadite iz vode i uvaljajte ih u pržene prezle. Knedle poslužite tople, posute dodatnim šećerom ili cimetom po želji.
Komentari 0
ostavi komentar