Kuhinjica
09. 07. 2024. 07:00 0
Domaći džem od kajsija! Namaz koji nas vraća u detinjstvo
Iskoristite sezonu kajsija da napravite džem od ovog voća.
Sastojci:
2 kg zrelih kajsija
1 kg šećera
Sok od jednog limuna
Priprema:
Operite kajsije, prepolovite ih i uklonite koštice. Ako želite da džem bude potpuno gladak, možete oljuštiti kajsije, ali nije neophodno.
Stavite kajsije u veliki lonac i dodajte šećer. Promešajte i ostavite da stoji oko 1-2 sata kako bi kajsije pustile sok. Dodajte sok od limuna u lonac sa kajsijama i šećerom. Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok smesa ne počne da ključa. Smanjite vatru na nižu i nastavite sa kuvanjem uz povremeno mešanje.
Penite džem po potrebi, skidajući penu koja se formira na površini. Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, stavite kašičicu džema na tanjir koji ste prethodno ohladili u frižideru.
Ako se džem ne razliva i zadržava oblik, gotov je. Ako je potrebno, nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta i ponovo proverite. Dok se džem kuva, sterilizujte tegle i poklopce tako što ćete ih oprati vrelom vodom ili ih staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta.
Pažljivo sipajte vruć džem u sterilizovane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Zatvorite tegle čvrsto poklopcima. Ostavite tegle da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Otvorene tegle čuvajte u frižideru.
Komentari 0
ostavi komentar