Kuhinjica
14. 06. 2024. 07:09 0
Recept za priganice iz bakine sveske! Svako dete na Balkanu je obožavalo ovaj doručak
Priganice su crnogorski specijalitet koji podseća na domaće uštipke. Ovo vazdušasto testo savršeno se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom.
Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu koja takođe osvaja ukusom. Priganice su popularan izbor za doručak, ali su idealne za uživanje u bilo koje doba dana.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 300 ml vode
- 1 paketić svežeg kvasca
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica šećera
- 1 supena kašika lozovače ili šljivovice
Priprema:
Zagrejte vodu da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite da odstoji 5 minuta, zatim dodajte lozovaču ili šljivovicu. U veću posudu sipajte brašno i so, pa postepeno dodajte pripremljenu smesu od kvasca. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo odstoji oko 30 minuta, dok se ne udvostruči. Nakon što testo naraste, premesite ga varjačom i podelite na manje komade.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Mokrom kašikom spuštajte komade testa u zagrejano ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Gotove priganice izvadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće. Poslužite tople uz prilog po želji i uživajte u ovom ukusnom crnogorskom specijalitetu.
Komentari 0
ostavi komentar