Kuhinjica
13. 01. 2024. 07:00 0
Čokoladna fantazija: Saher torta
za sve sladokusce, desert za desetku.
Sastojci
Potrebno je:
8 jaja
250g šećera
180g mrgarina
180g brašna
250g čokolade za kuvanje
100ml slatke pavlake
10 kašika džema od kajsije
1 kesica vanile
1 kesica praška za pecivo
Priprema
Rastopljeni margarin umutite sa 80 grama šećera. Odvojte belanca od žumanca i jedno po jedno žumance dodajte u umućeni margarin uz neprestano mešanje. Zatim dodajte 150 grama otopljene čokolade i vanilu, pa sve zajedno umutite.
Posebno umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte 170 grama šećera i nastavite sa mućenjem. U smesu sa žumancima dodajte deo umućenih belanaca i kašikom dobro promešajte. Prašak za pecivo izmešajte sa brašnom pa dodajte polovinu brašna i takodje promešajte kašikom. Ponovo dodajte belanac, pa brašno i tako dok ne utrošite celu količinu.
Smesu sipajte u okrugli kalup i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Ispečenu i ohlađenu tortu isecite na dva dela. Donji deo kore premažite sa pet kašika džema koji ste prethodno malo zagrejali. Preklopite drugim delom kore, pa zatim i gornju koru premažite toplim džemom.
Ugrejte slatku pavlaku, dodajte 100 grama čokolade i mešajte dok se čokolada ne otopi. Tortu prelijte čokoladnom glazurom i stavite u frižider da se ohladi.
Komentari 0
ostavi komentar