Kuhinjica
23. 09. 2023. 07:00 1
Brze, tanke, domaće tortilje
Obradujte ukućane domaćim tortiljama.
Sastojci
Potrebno je:
350 g brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja
200 ml vruće vode
Priprema
U činiju prosejati brašno, dodati so i ulje, a na kraju i vruću vodu. Prvo sastojke mešati špatulom ili kašikom, a onda i rukom, da se dobije glatko testo.
Činiju pokriti najlon folijom i ostaviti 15 minuta da odmori.
Onda testo na malo brašna formirati u salamu, malo spljoštiti i podeliti na 12 delova.
Svaki deo premesiti u lopticu. Loptice pokriti da se ne suše. Uzimati po jednu i oklagijom razvući što tanje u krug.
Tiganj ugrejati na srednjoj temperaturi pa peći tortilje po par minuta sa obe strane. U toku pečenja će se podizati balon na tortilji, ali će splasnuti kasnije.
Pečene tortilje stavljati na tanjir. Pripremiti šolju vruće vode i četkicu i svaku pečenu tortilju premazati vrućom vodom i pokriti najlon kesom.
Tako ispeći sve tortilje i kratko ih držati pod kesom.
Tortilje su toliko mekane i tanke da se lako savijaju kao palačinci.
Možete ih koristiti na razne načine, kao i kupovne. Ja sam stavila malo kačkavalja i kolutova kobasice (ili šunke i sl.), preklopila, vratila u tiganj i sa obe strane pekla 3-4 minuta, samo da se sir rastopi. Puniti po želji.
Tortilje su i sutradan jednako mekane. Držati ih pokrivene kesom, preko noći.
Komentari 1
ostavi komentar