Kuhinjica
07. 06. 2023. 06:00 1
Najjednostavniji recept za liker od jagoda
U našoj tradiciji nije toliko zastupljeno pravljenje ovog likera ali verujte kada jednom probate pravićete ga i svake naredne godine!
Jagode za liker je potrebno brati pre potpunog sazrevanja, a računa se da je to kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crven. Berba počinje krajem maja meseca i traje ceo jun, a kod nekih sorti i do početka jula.
Preporučljivo je brati ih dok je suvo vreme, tako da se plod pažljivo otkine sa celom stabljikom. Na ovaj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Ukoliko prerada nije u kratkom roku, treba ih čuvati na temperaturi -5 - 0°C. Na ovaj način im se produžava vek trajanja, pa se mogu čuvati i do 30 dana.
Ako nemate svoju baštu, sve veće prodavnice ili pijace nude jagode od ranog proleća do kasnog leta, samo pazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.
RECEPT ZA LIKER OD JAGODA
Pripremili smo jednostavan recept za pravljenje domaćeg likera, a sve što vam treba su četiri sastojka i malo dobre volje.
Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka sa navedenim odnosima će rezultirati 1,5 l ukusne tečnosti.
SASTOJCI
0,5 kg jagoda
0,5 l vode
0,4 kg šećera
0,5 l domaće rakije
Liker od jagoda
PRIPREMA
Jagode je potrebno prvo oprati, pa iseći na manje komade i staviti u teglu. Ređajte red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite jagode. Na kraju sve sastojke prelijte rakijom. Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu. Smešu treba povremeno protresti. Posle 3 nedelje dodajte šećer koji ste prokuvali u 1 l vode. Sve zajedno treba flaširati i ostaviti da odstoji najmanje 3 meseca.
Komentari 1
ostavi komentar