Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

07. 06. 2023. 06:00 1

Najjednostavniji recept za liker od jagoda

U našoj tradiciji nije toliko zastupljeno pravljenje ovog likera ali verujte kada jednom probate pravićete ga i svake naredne godine!

Jagode za liker je potrebno brati pre potpunog sazrevanja, a računa se da je to kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crven. Berba počinje krajem maja meseca i traje ceo jun, a kod nekih sorti i do početka jula.

Preporučljivo je brati ih dok je suvo vreme, tako da se plod pažljivo otkine sa celom stabljikom. Na ovaj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Ukoliko prerada nije u kratkom roku, treba ih čuvati na temperaturi -5 - 0°C. Na ovaj način im se produžava vek trajanja, pa se mogu čuvati i do 30 dana.

Ako nemate svoju baštu, sve veće prodavnice ili pijace nude jagode od ranog proleća do kasnog leta, samo pazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.

RECEPT ZA LIKER OD JAGODA

Pripremili smo jednostavan recept za pravljenje domaćeg likera, a sve što vam treba su četiri sastojka i malo dobre volje.

Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka sa navedenim odnosima će rezultirati 1,5 l ukusne tečnosti.

SASTOJCI

0,5 kg jagoda
0,5 l vode
0,4 kg šećera
0,5 l domaće rakije
Liker od jagoda

PRIPREMA

Jagode je potrebno prvo oprati, pa iseći na manje komade i staviti u teglu. Ređajte red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite jagode. Na kraju sve sastojke prelijte rakijom. Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu. Smešu treba povremeno protresti. Posle 3 nedelje dodajte šećer koji ste prokuvali u 1 l vode. Sve zajedno treba flaširati i ostaviti da odstoji najmanje 3 meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati