Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

12. 05. 2023. 05:59 0

Galeta od jabuka: Savršenstvo!

Svi smo ljubitelji testa i raznih pita, kako slanih tako i onih slatkih, a ovom prilikom vam donosimo recept koji možete praviti sa integralninm brašnom ali i običnim - ukus će ostati isti, a ukućanima će postati nova poslastica br 1. Garantujemo!

Sastojci

Za testo:

200g speltinog brašna
150g raženog brašna
50g suncokreta
125g hladnog putera
kašičica meda
dve, tri kašike vode

Za nadev:

100g mlevenog maka
oko 100-120ml mleka
nekoliko jabuka
sok od pola limuna
žumance za premazivanje formiranog testa
još malo suncokreta za posipanje

Postupak:

Promešajte u posudi sve suve sastojke, tj. brašna i suncokret. Dodajte na listiće nasečen puter i formirajte mrvičasto testo. Dodajte med, a onda i kašiku po kašiku vode, koliko je potrebno da možete rukama da formirate loptu od testa koja se ne lepi za ruke. Dodajte pri kraju još malo brašna ako treba.

Ostavite tako formirano testo 30-ak minuta u frižideru zamotano u kesu.

Mak poparite s mlekom da kratko proključa, pa ga odmah sklonite s ringle da se prohladi. Oljuštite jabuke i nasecite ih na krupnije komade. Prelijte ih sokom od limuna i promešajte da sve jabuke budu obložene limunovim sokom.

Preko pek papira razvije oklagijom prohlađeno testo, pa ga sa sve papirom prenesite na pleh na kome će se peći.

Namažite testo nadevom od maka, ali ne skroz do ivica. Preko maka naređajte jabuke i lagano preko njih preklopite ivice testa koje su ostale nenamazane. Utapkajte i popravite rukom krajeve koji se eventualno lome ili kidaju da bi prilikom pečenja fil ostao bezbedno unutar testa.

Žumancetom premažite preklopljene obode testa i odmah pospite preko njega suncokret.

Pecite ovaj kolač 30 do 40 minuta na 180 stepeni, odnosno dok ne dobije lepu zlatno bakarnu boju.

Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati