Kuhinjica
15. 04. 2023. 06:49 0
Mekana i hrskava uskršnja pogača
Sjajna, penasta pogača po receptu naših baka, može biti i na vašem stolu.
Za kvasac:
1/4 pivskog kvasca
1 supena kašika šećera
1 supena kašika brašna
malo mleka
Za testo:
500 gr brašna
5 gr suvog kvasc
1 supena kašika soli
2 jaja
250 ml toplog mleka
50-100 ml ulja
250 gr margarina
Za premaz:
1 jaje
malo susama
1 supena kašika brašna
Priprema:
Napravite kvasac. Pomešajte kvasac, malo toplog mleka, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Neka odstoji dok se ne podigne. Napravite testo. Dodajte brašno; suvi kvasac; Jaja; Pripremljeni kvasac; Toplo mleko. Zatim umesite testo, pa dodajte ulje i nastavite da mesite. Odmorite testo 10 minuta.
Razvaljajte testo. Namažite listićima margarina. Preklopite testo i ostavite da odmori 10 minuta. Ponovite postupak još jednom. Ostavite testo na naraste još 10 minuta. Napravite nekom vatrostalnom posudom rupu za jaja, i obmotajte testo oko te posude.Premažite testo smesom od jaja, kašičice brašna i susama.Dodajte listiće margarina preko. Pecite u zagrejajnoj rerni 30 minuta na 200 C.
Komentari 0
ostavi komentar