Kuhinjica
17. 03. 2023. 06:00 1
Kolač kojim Italijanke zavode - Torrone
Torrone je italijanski slatkiš sa zanimljivom prošlošću.
Italijani tvrde da je to izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.
Sastojci:
350 g smeđeg šećera
450 g meda
1 dl vode
1 kašika glukoze
2 belanaca
oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova
Priprema:
U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.
Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.
Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).
Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite "torrone! da se suši preko noći.
Isecite ih na kriške i služite.
Prijatno!
Komentari 1
ostavi komentar