Kuhinjica
25. 02. 2023. 07:00 0
Najbolji recept za Vasinu tortu
Vasina torta je jedna od omiljenih na ovim prostorima i to od davnina.
Uz ovaj recept sigurno će vam uspeti u ukoliko nemate previše iskustva u kuhinji.
Sastojci:
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
Fil:
300 g mlevenih oraha
50 ml mleka
150 g prah šećera
1 kora i sok od pomorandže
5 štangli crne čokolade
200 g putera
4 žumanceta
4 kašike šećera
Šlag:
15 kašika šećera
1 šoljom vode
4 belanceta
Priprema:
Za koru mikserom umutiti belanca, pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.
Za fil orahe potopiti u dobro zagrejano mleko, pošećeriti prah šećerom po ukusu, a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha. Ovim filom filovati koru. Za šlag ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi. Premazati preko torte i ukrasiti po želji.
Komentari 0
ostavi komentar