Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

08. 02. 2023. 07:06 0

Najlakši recept za alvu od 4 sastojka

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša i volite starinske recepte, ovaj će vam postati jedan od omiljenih.

Alva ili halva, popularni slatkiš koji je stigao sa Bliskog istoka, osvojio je i naše prostore i uglavnom se pravi u tri varijante - sa tahinijem, grizom ili pšeničnim brašnom.

Alvu sa tahinijem je malo teže napraviti, jer se ulje iz tahinija često odvaja od ostatka smese, pa je potrebno često i energično mešanje.

S druge strane, alva pravljena od griza ili pšeničnog brašna po teksturi podseća na kolače zalivene šećernim sirupom, lakša je za pripremu i možete je obogatiti dodavanjem badema, lešnika, oraha ili kokosa - u zavisnosti od toga koji ukus vaši ukućani najviše vole.

Osim toga, alvu od pšeničnog brašna možete da napravite kad god poželite, jer sadrži svega četiri sastojka koje svaka domaćica uvek ima u kuhinji.

Sastojci:

- jedna čaša ulja (mera je čaša od 180 ml)
- 2 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša vode

Priprema:

U šerpu sipajte ulje, dodajte brašno i sve dobro izmešajte tako da nema grudvica, pa zagrevajte na srednjoj temperaturi ringle. Važno je da sve vreme mešate smesu, da se brašno ne bi "uhvatilo" za dno šerpe. Posle 25 minuta smesa bi trebalo da poprimi lepu zlatnu boju.

Tad u smesu ulijte mešavinu od čaše šećera i čaše vode i opet lagano mešajte da se tečnost sjedini sa smesom u šerpi. Kad alva počne da se odvaja od posude, to je znak da je gotova.

Možete je vaditi kašikom za sladoled ili prebaciti u manje posude i ostaviti da se prohladi, pa dekorisati orasima, lešnicima, badmima, pistaćima ili kokosovim brašnom.

Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati