Kuhinjica
04. 02. 2023. 07:00 0
Musaka po receptu Jugoslovenki
Najbolji recept za musaku sa krompirom i mesom koji ste do sada probali!
Musaka je bilo jedno od omiljenih jela u porodičnom domovima u Jugoslaviji, a domaćice su ga često spremale, jer ne zahteva puno vremena pored šporeta i mnogo novca. Osim toga, ukus ovog jela je predivan - obožavaju ga i deca i odrasli! Verujemo da se situacija kroz godine nije uopšte promenila, zato vam donosimo tradicionalni recept iskusnih kuvarica.
Potrebni sastojci za musaku kojoj ni najveći gurmani ne mogu da odole:
500 g mlevenog mesa
1 crni luk
krompir
začini
Za preliv je potrebno:
1 jaje
malo mleka
Savet: Ako želite da jelo brže bude gotovo kada isečete krompir kuvajte ga nekih 15 minuta, a preliv možete da obogatite pavlakom za kuvanje umesto mlekom.
Način pripreme:
U tiganj sipajte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Potom dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo i začiniti po želji. Oljušten i opran krompir isecite na deblje kolutove, pa poređajte u tepsiju, koju ste prethodno malo nauljili. Preko sipajte pola količine mesa, zatim još jedan red krompira, a onda preostalu količinu mesa. Vaša musaka je spremna za rernu!
Poslednji red neka bude krompir i malo posolite. Sipajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom. Viljuškom probušite foliju na par mesta i pecite na 230°C oko sat vremena. Nakon toga sklonite foliju, pa umutite jaja sa mlekom i sipajte preko. Pecite još pola sata, ali smanjite temepraturu na 200°C.
Komentari 0
ostavi komentar