Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

30. 07. 2022. 07:00 0

Iz mamine kuhinje: Domaći kečap bez aditiva

Napravite domaći kečap i zauvek ćete zaboraviti na kupovni - prirodan ukus bez aditiva i konzervansa će vas potpuno oduševiti!

Sastojci:

5 kg zrelog paradajza,

2-3 grančice celerovog lišća,

40 g šećera,

1 dl vinskog sirćeta,

2 dl ulja,

3 lista lorbera,

5 ljutih papričica, po želji,

1 kašika soli.

Priprema:

Operite, posušite kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckajte lišće celera. Operite i vrlo sitno iseckajte ljute papričice. Operite paradajz, pa ga oljuštite i sameljite u blenderu. Ukoliko imate mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebite nju.

Sok od paradajza stavite u veću šerpu, pa ga zagrejte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu na tiho kuvanje. Dodajte seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvajte koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proverite da li je kečap dovoljno slan, pa dosolite ukoliko je potrebno.

Čiste tegle stavite pola sata pre završetka kuvanja kečapa na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Kada je kečap gotov, vadite jednu po jednu teglu iz rerne i punite ih, pa poklopite, a ispod svakog poklopca staviti komad celofana. Tegle uvite u staru ćebad i ostavite da se hlade naredna dva dana. Nakon toga tegle stavite na mračno i hladno mesto.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati