Kuhinjica
19. 12. 2020. 07:19 2
SVETONIKOLSKI PASULJ: Staro jelo srpskih domaćica
Stigao je Sveti Nikola, pa vam predlažemo da napravite ukusan prebranac po ovom receptu.
Sastojci:
1 kg pasulja
1 list lovora
400 g crnog luka
300-400 g praziluka
230 ml ulja
2 suve paprike
Začini: so, biber, suvi začin,
Za zapršku:
2 čena belog luka
100 ml ulja
2 kašičice crvene mlevene paprikePriprema:
Ukoliko niste potopili pasulj noć pre, stavite ga odmah u vodu i neka stoji koliko vam vreme dozvoljava. Kad dođe trenutak da počinjete kuvanje stavite ga da proiključa dva put apo 15 minuta. Menjajte vodu svaki put.
Zatim, sipajte pasulj u dublju šerpu, nalijte vodom i stavite lovorov list. Nalijte sa 30 mililitra ulja i neka se krčka na tihoj vatri. Pasulj preručite u zemljanu posudu.
U 200 mililitra ulja propžite seckani crni luk i praziluk, posle nekog vremena dodajte čašu vode. Suvu papriku smrvite, pa u pasulj prvo dodajte proprženi luk, onda papriku i začine. Lepo promešajte.
Na ulju propržite kratko sitno seckani beli luk, dodajte začinsku papriku i promešajte, pa prelijte preko pasulja. Pecite u zgrejanoj rerni na 200°C nekih 20-30 minuta.
Komentari 2
ostavi komentar