Kuhinjica
28. 06. 2024. 06:40 0
LAGANA, ČAROBNA Krempita torta
Postoji mnogo recepata za ovu omiljenu dečiju kremastu poslasticu, ali i odrasli za njom luduju.
Njeno veličanstvo krempita je dezert koji se lako priprema i koji se može dorađivati, ali ako se držite ovog proverenog recepta i oblika nećete pogrešiti. Uživaćete u ukusima.
Potrebno:
Pakovanje lisnatog testa
Fil:
5 jaja
1 l mleka
250 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
125 gr brašna
3 kesice šlaga
Priprema
Odmrznuti lisnato testo, razvući ga i ispeći kako bi testo stalo u pleh. Testo treba da prelazi ivice pleha, jer se lisnato testo tokom pečenja malo smanji. Ovako ispeći dve kore.
U 0,75 ml mleka dodati 250 gr šećera i staviti da proključa. U međuvremenu umutiti pet žumanaca sa 125 gr brašna i dve kesice vanilin šećera i ostatkom mleka. Dobijenu masu sipati laganim mlazom u proključalo mleko. Skuvani fil ostaviti sa strane da se malo ohladi, pokriti ga prozirnom folijom, da se ne uhvati korica na vrhu.
Umutiti pet belanaca u čvrst šneg i dodati prethodno skuvanom filu. Obruč od kalupa staviti na tanjir za serviranje, ubaciti prvu koru koju ste ispekli da bude knap za kalup, na nju sipati fil, kad se još malo ohladi, na njega staviti šlag koji ste umutili po uputstvu i na njega izmrviti gornju koru, lakše će se seći ako je gornja kora izmrvljena.
Kada se ohladi staviti u frižider na par sati. Oštrim tankim nožem odvojiti obruč od krempite i onda ga skinuti.
Komentari 0
ostavi komentar