Kuhinjica
22. 01. 2024. 07:00 1
LAZANJE za sat vremena!
Treba 60 minuta za pripremu i biće pun pogodak.
Crveni sos:
malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čena belog luka
100 gr narendanih šargarepa
250 gr svinjskog mesa
250 gr junećeg mesa
1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
Vegete i bibera po ukusu
malo peršunovog lista – sitno iseckanog
Beli sos (Bešamel):
4 kašike ulja
3 kakašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mleka ili više ako treba
soli i bibera po ukusu
2 šolje narendane mocarele ili sličnog sira (tipa kačkavalj)
300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
Priprema:
1. U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
2. Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje. Ovo nije gibanica!
3. U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno - oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti parmezan i peći još 10 minuta.
Savet:
Pošto za ovo jelo treba dosta truda, možete napraviti duplu meru, jednu ispečete, a drugu staviti u zamrzivač. Zamrzne se ne ispečeno i dobro prekrije folijom da se lazanja u zamrzivaču ne osuši. Izvadite ih iz zamrzivača oko dva sata pre pečenja i sledi ista dužina spremanja u rerni kao kad su sveže napravljene.
U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete sveže testo, dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.
Komentari 1
ostavi komentar