Kuhinjica
03. 09. 2019. 07:17 0
Priprema se "svečano", a užitak je neprocenjiv
Kralj zimnice - domaći ajvar. Čarobni sastojak tradicionalne srpske trpeze, verni pratilac svakog slavlja za tili čas svaki obrok pretvori u pravu gozbu.
Leskovčani tačno znaju koji je momenat najbolji za branje crvenih "šilja", sočnih i mirisnih, jer svako srpsko domaćinstvo želi baš te, najkvalitetnije paprike za omiljeni namaz.
Dok na policama "ne pocrvene" tegle pune ajvara potrebno je dosta vremena i vešte ruke domaćice.
Sve počinje pečenjem paprika, a evo koliko i kojih sastojaka je neophodno za savršen ajvar:
10 kg paprike
8 dl ulja
1 šoljica soli
1 šoljica šećera
1 dl sirćeta
3-4 čena belog luka
malo ljute papričice
Paprike ispeći na plotni šporeta na drva ili u rerni. Treba malo da odstoji, zatim je oljuštiti, isprati i iscediti. Sledeći korak je mlevenje paprika u mašini za meso.
Ulje zagrejati u šerpi, staviti samlevene paprike, dodati so i šećer i kuvati. Naravno, strpljenje se podrazumeva.
Kasnije dodati sirće, iseckan beli luk i ljutu papričicu. Kuvati ajvar dok se ne zgusne, oko sat i po vremena. Topao ajvar sipati u zagrejane tegle, zatvoriti, pokriti i ostaviti da se ohladi.
Sama priprema ajvara stvara posebnu atmosferu u svakom domaćinstvu, a sprema se po želji i ukusu. Može biti malo slađi i blaži, ljući ili baš ljut.
Za reč ajvar nema prevoda, a nije ni potrebno jer gosti u Srbiji već znaju šta je dobro i šta valja probati.
Komentari 0
ostavi komentar