Savremena žena

Direktno.rs

13. 05. 2022. 15:33 0

Čajevi i kupke protiv stresa: 10 biljaka za zdrave živce

Stres je bolest modernog doba i teško da ima osoba koje ne osećaju posledice stresnog načina života. Ako stresne situacije postanu česte i dugotrajne, mogu se poremetiti mentalna i fizička ravnoteža što dovodi do određenih obolenja. Posledice su obično česta nervoza, uznemirenost, nesanica, razdražljivost, ali i anksioznost i smanjen imunitet.

Da bi se u takvim situacijama izbegli lekovi za smirenje koji mogu imati neželjene efekte, najbolje je pribeći alternativi u vidu biljaka i prirodnih čajeva.

KAMILICA

Čaj od kamilice je najpopularniji čaj na svetu. Jednostavno ga je pripremiti pomoću svežih ili sušenih cvetova biljke. Nekoliko minuta nakon konzumiranja doslovno ćete osetiti popuštanje stresa i napetosti.

HMELJ

Hmelj je dobar sedativ, pa se zbog toga koristi za smirenje ali i kao prirodni lek kod nesanice. Olakšava nervozu, nemir, stres i jača živce. Jastuci napunjeni hmeljom obezbeđuju dobar san, a u kombinaciju sa čajem, koji ćete popiti pred spavanje, uspeh je zagarantovan.

MAJČINA DUŠICA

Ova biljka smiruje nervozu, opušta, smanjuje osećaj teskobe, psihičku napetost i obezbeđuje miran san. Uvek pijte sveže pripremljen čaj.

LIPA

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti. Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom.

KOREN SLADIĆA

Ova biljka sadrži spoj srodan kortizolu, koji pomaže telu da se lakše nosi s anksioznošću i stresom. Normalizuje funkcije nadbubrežnih žlezdi, smiruje um I podstiče racionalno razmišljanje. Pijte čaj od sladića tri puta dnevno i bićete odlično raspoloženi.

MATIČNJAK

Koristi se u stresnim situacijama i u slučaju glavobolja izazvanih nervozom, ali i u lečenju psihičkih oboljenja, depresije, tegobnih misli i anksioznosti. Travari preporučuju nezaslađen čaj pre jela, a ako ga pijete posle obroka, zasladite ga kašičicom meda.

LAVANDA

Biljka ugodnog mirisa od davnina se koristi protiv nesanice i za lečenje nerava. Lavandu možete staviti u kupku pre spavanja ili pripremiti smirujući čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna.

VALERIJANA

Iako su njena lekovita svojstva neprikosnovena, ipak je najpoznatija i najdelotvornija kao umirujuće sredstvo. Njen koren uspešno leči problem nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i nesanice. Pokazalo se čak da smanjuje simptome hipohondrije, histerije, glavobolje, napada panike i anksioznosti.

KANTARION

Čaj od ove biljke se vekovima koristi protiv depresije, potištenosti, anksioznosti i nervnih oboljenja, ali bi trebalo da se zna da nije reč o „leku“ koji trenutno deluje. Izvesno poboljšanje može da se oseti tek posle nedelju ili dve, značajnije posle mesec do dva, a dugoročniji rezultati mogu da se očekuju za tri do šest meseci.

ŽUTI NOĆURAK

Prepoznatljiv je po žutim cvetovima koji se otvaraju uveče i postepeno zatvaraju pre svitanja. Koristi se: da ublaži nervozu, stres i depresiju, kod hroničnog umora, za lečenje depresije i da poboljša koncentraciju.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati