Savremena žena

Direktno.rs

11. 05. 2022. 15:19 0

Želite da popravite cirkulaciju? Koristite ove namirnice

Dobra cirkulacija je veoma važna jer omogućava bolji transport kiseonika i hranljivih materija do tkiva vašeg tela, uklanja ugljen-dioksid i otpadne proizvode iz tkiva, neophodna je za održavanje života i unapređenje zdravlja svih telesnih tkiva.

Iako je to neophodno, ponekad krv ne teče pravilno kroz telo, do toga može doći zbog faktora kao što su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i još mnogo toga. Međutim, postoje načini da se pospeši cirkulacija krvi. Neki od njih uključuju istezanje, upravljanje stresom, vežbanje i konzumiranja određene hrane i pića.

Ove namirnice mogu pomoći:

Cvekla

Uobičajena u mnogim "energetskim" napicima, cvekla je poznata po svojim energetkim svojstvima, kaže dijetetičarka Sidni Grin. Cvekla sadrži prirodne nitrate, prirodne hemikalije koje se nalaze u zemljištu, vazduhu i vodi i koriste se kao aditiv za hranu za zaustavljanje rasta bakterija i za poboljšanje ukusa i boje hrane. Ovi nitrati pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi kada se u telu pretvore u azot-oksid, što pomaže da se krvni sudovi prošire.

Povrće sa biljem i začinima

Dijetetičarka Ejmi Gudson, predlaže onoma koji žele da pospeše cirkulaciju da se usredsrede na "DASH" dijetu, jer je dizajnirana da snizi krvni pritisak i poboljša cirkulaciju. Ona objašnjava da ova dijeta preporučuje da jedete četiri do pet porcija povrća dnevno.

- Povrće je bogato hranljivim materijama i nema natrijuma, što je uobičajeni faktor visokog krvnog pritiska i samim tim nezdrave cirkulacije krvi - dodaje Gudson.

Ako vam je potrebno da poboljšate ukus koristite bilje i začine umesto soli.

Orasi

- Bogati omega-3 masnim kiselinama, pokazalo se da orasi pomažu u smanjenju krvnog pritiska što može pomoći protoku krvi - kaže Grin.

Ona takođe kaže da su orasi dobar izvor vitamina E, koji funkcioniše kao antioksidans i može da pomogne u funkciji endotela – oslobađajući supstance koje kontrolišu vaskularnu relaksaciju i kontrakciju, kao i enzime koji kontrolišu zgrušavanje krvi, imunološku funkciju i adheziju trombocita.

Voće bogato kalijumom

- Jedna od preporuka "DASH" dijete je da jedete hranu bogatu kalijumom - kaže Gudson.

Voće kao što su urme, banane, bobičasto voće i avokado sadrže veliku količinu kalijuma.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Gudson takođe navodi da prema "DASH" dijeti kalcijum može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.

- Konzumiranje tri porcije mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti dnevno može vam pomoći da obezbedite kalcijum koji vam je potreban - kaže Gudson i dodaje da se pod porcijom podrazumeva jedna šolja nemasnog mlijeka ili jogurta ili oko 40 grama nemasnog sira.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati