Savremena žena

Direktno.rs

07. 04. 2022. 06:32 0

Kada je glavobolja opasna?

Glavobolje su prilično čest zdravstveni problem, s kojim se većina ljudi suočava bar nekoliko puta godišnje. Mogu se javiti zbog stresa, umora i dehidratacije, a ponekad su simptom mnogo ozbiljnijih tegoba, kao što su visok krvni pritisak, problemi sa cirkulacijom i razne vrste upala...

Glavobolja se definiše kao bol ili bolna senzacija u predelu glave i delova vrata koja. U zavisnosti od nastanka i trajanja, može biti akutna ili hronična. Iako je nekada prateći simptom druge bolesti, često je glavobolja i bolest za sebe.

Glavobolja je najčešće je bezazlena po poreklu, ali nekada, naročito ukoliko se javi iznenada, praćena poremećenim stanjem svesti ili drugim neurološkim poremećajem, može biti i simptom drugog ozbiljnog oboljenja kao što je prskanje aneurizme (proširenog krvnog suda) u mozgu, što predstavlja urgentno stanje u neurologiji. Po načinu pojave, glavobolja može biti akutna (naglo nastala glavobolja), ili hronična (podrazumeva trajanje više dana u mesecu, najčešće više od 15 dana u poslednjih tri meseca).

Nekada je vrlo teško odrediti mesto glavobolja, naročito ako znamo da se bol “projektuje” zbog nerva koji ga prenosi, tako da vrlo često lokalizacija bola može i da “zavara” mesto porekla bola. Ipak, ono što je tipično za migrenu, jeste da najčešće boli jedna polovina glave, primarno predio slepoočnice, a bol ima karakteristiku pulsirajućeg.

Karakteristično je za “obične” tenzione glavobolje je da boli cela glava, bol je umerenog intenziteta, kontinuiran, obručnog tipa, mada je nekada i jednostran.

Kako da znate da li je vaša glavobolja uobičajenog tipa ili se iza nje krije neki mnogo veći zdravstveni problem? Konsultacija sa lekarom potrebna je ukoliko postoje sledeći simptomi:

Imate jaču glavobolju nego inače;
Glavobolja vam se javlja odmah nakon sportskih aktivnosti;
Osim glavobolje, imate problem sa ravnotežom, koncentracijom, vidom, kretanjem ili govorom;
Glavobolju prati temperatura i mučnina;
Primetili ste da su vam u poslednje vreme glavobolje učestalije nego što je bilo uobičajeno do tada;
Osim glavobolje, osjećate i bol kada žvaćete;
Glavobolja vam ne prestaje više dana;
Ne možete da spavate zbog glavobolje;
Glavobolja vam se javlja nakon uzimanja određenih lekova;
Glava vas boli jer ste je nedavno povredili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati