Savremena žena

31. 03. 2022. 06:01 0

Namirnice koje produžavaju život: Jedna kod nas česta

Uticaj hrane na zdravlje i dužinu životnog veka odavno intrigira naučnike. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci iz Norveške, a koje je objavljeno u časopisu PLOS Medicine, sugeriše da bi uvođenje manje obrađenih, celovitih namirnica moglo da ima pozitivne efekte na produžetak životnog veka.

Naučnici su otkrili da bi osobe u dvadesetim godinama koje daju prednost celovitim namirnicama u odnosu na ishranu baziranu na mesu i prerađenoj hrani mogle da se nadaju da će produžiti svoj životni vek za 10 do 13 godina.

Takođe, istraživanje je pokazalo da bi i osobe koje u kasnijoj životnoj dobi promene ishranu i češće konzumiraju celovite namirnice mogle da imaju koristi od toga. Oni koji bi promenili ishranu u šezdesetim godinama života i češće jeli biljnu hranu mogli bi da žive osam godina duže, a oni u osamdesetim godinama dodali bi svom životu tri i po godine.

Istraživači su ispitivali kako promene u ishrani mogu da utiču na očekivani životni vek osobe, koristeći podatke koji prate različite bolesti, faktore rizika i uzroke smrti u više od 200 zemalja širom sveta. Otkrili su da se neke namirnice izdvajaju od ostalih i mogu da utiču na dugovečnost.

Hrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima iz biljnih izvora može da ima najveći uticaj na dugovečnost. Kako navodi Harvard Health Publishing, orašasti plodovi i semenke zauzimaju visoko mesto na listi namirnica koje povoljno utiču na dugovečnost zbog činjenice da su važan izvor zdravih biljnih ulja. Uz njih, na listi su i mahunarke.

Orasi

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Pored toga, bogati su i antioksidantima koji mogu da uspore ili spreče oksidaciju.

Namirnice bogate antioksidantima mogu da zaštite ćelije od oštećenja koje izaziva starenje.

Bademi

Izvanredni su za mršavljenje, čak se preporučuju kao obavezan deo većine dijetetskih režima ishrane. Bademi sadrže ugljene hidrate, masti, proteine, vitamine, minerale i vodu.

Naučno je dokazano da smanjuju količinu slobodnih radikala, poboljšavaju rad nervnog sistema, smanjuju nivo lošeg holesterola, štite od moždanog udara i poboljšavaju moždane funkcije.

Kikiriki

Bogat je proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima, ali bi ga trebalo jesti bez imalo soli. Kikiriki je izvanredan za zdravlje srca, sprečavanje podizanja lošeg holesterola i podizanje dobrog holesterola. Takođe, povoljno utiče na nivo triglicerida.

Pasulj

Mahunarka koja se često nalazi na trpezama širom Srbije nije bez razloga stavljena na listu namirnica koje bi trebalo što češće jesti. Naime, pasulj sadrži vitamine, kao i kalcijum i gvožđe, a zahvaljujući rastvorljivim vlaknima smanjuje loš holesterol.

Takođe, pasulj snižava krvni pritisak, ima diuretičko dejstvo, “usisava” toksine, ublažava simptome menopauze i deluje preventivno protiv brojnih vrsta karcinoma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati