Savremena žena

Direktno.rs

05. 03. 2022. 09:00 0

Namirnice korisne protiv urinarnih infekcija

Hrana koju jedemo, odnosno molekuli koji nastaju tokom njenog varenja utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Zato oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama treba da malo prilagode svoju ishranu.

Naučnici sa Washington University School of Medicine istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određene materije iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod varenja) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u sistemu za varenje pretvaraju se upravo u jedinjenja koja sprječavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udelom polifenola su:

Sveže borovnice i sok od borovnice
Nezaslađeni sok od brusnice
Nezaslađeni jogurt
Crni čaj
Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije treba da izbjegavate gazirana pića i ishranu s velikim udelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju da i velike doze vitamina C unesenog preko veštačkih dodataka ishrani nisu preporučljive, ali zato su prirodni izvori tog vitamina uvijek poželjni. To ne znači da morate jesti samo citruse.

Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogato vitaminom C:

crvena i žuta paprika
brokula
kelj

Osim vitamina C, urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A, kojeg ima u zelenom, žutom i narandžastom voću i povrću, šargarepi, bundevi, tamnozelenom lisnatom povrću, kukuruzu, paradajzu, paprici, pomorandži, kajsiji...

U svoju prehranu obvezno uvrstite i beli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati