Savremena žena
20. 02. 2022. 16:57 0
Saveti o zdravlju koji su samo MITOVI: Otkrijte koji su
Postoje određene poznate zdravstvene činjenice za koje se čini da ih svi nekako znaju. Pa, mnoge od ovih navodnih činjenica su, zapravo, lažne, iako smo mnogi barem jednom pomislili da su prave. Ovo su samo neke poznate činjenice koje nisu istinite.
Čokolada i akne
Priča kako čokolada izaziva akne je lažna. Provedene studije dokazale su kako to nije slučaj. U jednoj studiji naučnici su mesec dana hranili desetine ljudi slatkišima i to onim koji su sadržavali 10 puta više od uobičajene količine čokolade.
Ispostavilo se da, bez obzira na to koliko čokolade pojedete, nećete dobiti akne. Dobro, nije zdravo ni poželjno, ali mit da čokolada izaziva akne je uistinu samo mit.
Izlazak napolje s mokrom kosom
Često smo u brzini napuštali domove i napolje izlazili tek okupani ili tek oprane kose. Mokra i hladna kosa bi mogla da izazove bolest? Ne, to nije istina.
Dokazano je da mokra kosa neće povećati verovatnost zaraze virusom ili prehladu. To može biti samo ako ste bolesni.
Provedeno istraživanje pokazalo je da hlađenje tela ne povećava mogućnost zaraze prehladom. Umesto toga, otkriveno je da hlađenje tela može uzrokovati pojavu simptoma – ako je virus već u telu. U suštini, izlazak s mokrom kosom predstavlja rizik samo ako ste već bolesni.
Svako treba popiti 8 čaša vode dnevno
Pokazalo se da zadržavanje hidratacije nije egzaktna nauka i nije jedinstvena situacija za sve. Ljudsko telo je izuzetno kada je u pitanju davanje do znanja kada nešto nije u redu. Mnogo hrane koju ljudi redovno jedu već sadrži vodu. Prema CDC-u, zdrava osoba može zadovoljiti svoje dnevne potrebe za vodom radeći samo dve stvari: piti kad je žedna i piti uz obroke. To je tako jednostavno!
Začinjena hrana će vam izazvati čir na želucu
Još jedan mit o hrani i zdravlju. Dobra vest za sve one koji vole začinjenu hranu: jedenje začinjene hrane neće vam uzrokovati čir na želucu.
Čir na želucu obično nastaje kao posledica infekcija uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), a ne začinjenom hranom.
Postoje i drugi razlozi poput porodične anamneze, pušenja i prekomerne konzumacije alkohola koji mogu uticati na rizik od razvoja čira. Međutim, ako već imate čir, najbolje je izbegavati jesti začinjenu hranu.
Komentari 0
ostavi komentar