Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: e-zdravlje ]

12. 12. 2021. 17:00 0

Namirnice koje smanjuju nadutost stomaka

Nadutost stomaka pojava je koju je gotovo svaki čovek nekada osetio. Ovo stanje karakteriše neprijatan osećaj u stomaku, zbog čega je on tvrd i nadut posle unete hrane. Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh, piše portal e-zdravlje.

Najbolji i najlakši način za borbu sa nadutosti stomaka je dobra prevencija. A ona podrazumeva unos zdravih namirnica. Ovih 15 namirnica značajno će smanjiti nadutost stomaka:

Pomorandže: Sadrže u sebi vlakna i vodu, čime se sprečava zadržavanje iste i pospešuje se rad creva. Takođe imaju i vitamin C koji pospešuje čistotu bakterijske kulture u crevima.

Banane: Takođe sadrže vlakna, ali i kalijum koji pomaže u regulaciji natrijuma i sprečava zadržavanje vode. U Studiji Nacionalnog centra za biohemijske informacije SAD (NCBI) došlo se do saznanja da banane značajno utiču na smanjenje nadutosti stomaka, naročito kod žena. One koje su jele banane bar dva puta dnevno imale su manje nadimanja od onih koje nisu.

Ananas: Sadrži enzim kojie se zove bromelain koji se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje bolesti digestivnog trakta.

Bobičasto voće: Sadrže 1g vlakana na 100g što je dobro za održavanje digestivnog trakta. Takođe odličan su izvor antioksidansa što je dobro za održavanje crevne flore.

Papaja: Jedna studija napravila je uporedno istraživanje kako utiče papaja a kako placebo na digestivni trakt. Studija je rađena 40 dana i pokazala je da su korisnici koji su uzimali papaju imali manju nadutost u stomaku i konstipaciju.

Paradajz: Sadrži probiotik koji je veoma važan za održavanje digestivnog trakta. Oni su od velike pomoći za ljude koji imaju Kronovu bolest, malapsorciju i ostala stanja vezana za nadutost stomaka.

Sočivo: Ima visok nivo vlakana, puno je skroba i ugljenih hidrata što pospešuje varenje.

Brokoli: Ima visok nivo vlakana. Uspešno smanjuje nadutost stomaka i poboljšava crevnu floru. Još jedna studija koja je sprovedena na miševima iz 2017. utvrdila je da oni koji su jeli brokoli imali su manje problema sa digestiivnim traktom od onih koji ga nisu jeli. U zaključku tog istraživanja ističe se da ovo povrće sadrži hemikalije koje poboljšavaju crevnu floru.

Šargarepa: Ima visok nivo vitamina A, koji je važan za održavanje ravnoteže crevne flore.

Celer: Istraživanje iz 2017. utvrdilo je da je ova namirnica puna apigenina - flavanoida koji se nalazi u biljkama. Istraživanje je takođe pokazalo da celer pospešuje rast i raznolikost bakterijske kulture u crevima, što pospešuje varenje.

Spanać: Ima visok nivo vlakana, a istraživanje je pokazalo da može da pospeši kulturu dobre bakterije Lactobacillus.

Ovas: Ima visok nivo vlakana, a takođe ima i ugljeni hidrat beta-glukan koji može ublažiti upalu debelog creva.

Fermentirane namirnice: Namirnice iz ove grupe, u prvom redu kefir, kombuha i kiseli kupus veoma su poželjne za održavanje crevne flore pošto sadrže probiotik.

Čaj od đumbira: Poznato je da je đumbir lek za mnoge tegobe digestivnog trakta poput nadutosti stomaka, konstipacije, mučnine.

Čaj od mente: Takođe veoma dobar lek za mnoge tegobe digestivnog trakta i značajno ublažuje simptome nervoznih creva.

Kao što je već navedeno često nadutost stomaka ne mora da ima veze niti sa hranom koja je uneta, niti sa gojaznošću. Često se kao uzročnici ove pojave javlja stres, stoga valja preduzeti nešto u vezi životnog stila i promeniti neke navike.

Nacionalni Institut za dijabetis i bolesti bubrega i digestivnog trakta SAD preporučuje sledeće mere:

Izbegavanja priče dok se jede

Konzumirati manje ali češće obruke pre nego obimnije

Izbegavati ili smanjiti konzumiranje gaziranih pića, žvakaće gume, sisanje bombona ili piti na slamku

Da se sedi za vreme obroka i jede polako

Izbegavanje veštačkih zaslađivača poput sorbitola, eritritola, manitola, maltitola ili ksilitola

Neka novija istraživanja takođe su pokazala da u smanjivanju nadutosti stomaka veliku ulogu može da ima i vitamin D, tako da i kontrolisano izlaganje suncu svakako može pomoći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati