Savremena žena

Direktno.rs

26. 10. 2021. 09:20 0

Da li voda koja je odstojala preko noći može da se pije?

Svi smo nekad osetili čudan ukus vode koju smo spremili ujutru, a koju smo ostavili za slučaj da ožednimo u toku noći. Ali zašto se ukus vode posle nekoliko sati ustajalosti menja? I da li ju je bezbedno popiti?

Šta se dešava sa vodom kada je ostavite preko noći?

Postoji nekoliko teorija o tome šta se dešava sa čašom vode kada se izostavi preko noći. Prva je da je, ako je to voda iz česme, hlor koji je verovatno dodat vašem opštinskom vodovodu ispario tokom tih sati, što može promeniti ukus. Bez obzira na izvor vode, nakon što je ostavljena da stoji nekoliko sati, ugljen -dioksid može početi da reaguje sa vodom, tako što snižava pH - taman toliko da promeni ukus.

Voda nema nikakvih "šećera, masti ili proteina koji mogu trunuti ili užegnuti", pa se ne može "pokvariti" nakon nekoliko sati.

Tokom iznenađujuće detaljne rasprave na Redditu, hemičar za hranu je istakao da je ukus jedno od najkomplikovanijih čula, sugerišući da bismo tu "ustajalu" vodu mogli da uporedimo sa sećanjem na njen ukus od pre nekoliko sati i zbog toga mislimo da ima ustajali ukus, jer je poredimo sa svežom vodom.

Takođe je rekao da će voda lagano ispariti preko noći, što može koncentrisati ukus "ostalih stvari" u svakoj čaši. "Najverovatniji odgovor koji tražite", napisao je. "Osećate ukus/miris vazduha u čaši, a ne vode. Ovaj vazduh je koncentrisana verzija bilo kojih isparljivih molekula".

Da li je bezbedna za piće?

Što se tiče bezbednosti, voda nema nikakvih "šećera, masti ili proteina koji mogu trunuti ili užegnuti", pa se nije "pokvarila" nakon nekoliko sati, uprkos čudnom ukusu.

Čini se da se upozorenja zapravo odnose na to da ne ostavljate vodu danima ili nedeljama, da ne koristite istu čašu zauvek bez pranja i da to isto neoprano staklo ne delite sa drugim ljudima, zaključuje magazin, novosti.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati