Savremena žena

Direktno.rs

09. 10. 2021. 09:00 1

Za šta je koje koštunjavo voće dobro

Bez ikakve sumnje, koštunjavo voće doprinosi uravnoteženoj ishrani i preporučuje se za užinu. Drži nas dugo sitima, sadrži proteine i dobre masnoće, zatim vitamine grupe B i E, te minerale: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink… Zbog svega navedenog, dobro ga je konzumirati svakoga dana, samo umereno. Na ovaj način pozitivno utičemo na naše zdravlje, ali i na izgled.

Alfa-linoleinska kiselina, kojom ovo voće obiluje, udružena sa kompleksom vitamina B ima podmlađujući efekat. Stručnjaci preporučuju da se jede samostalno, a preporučena dnevna gramaža je 30 g, odnosno šaka. Ukoliko volite bogate obroke, onda koštunjavo voće možete dodati svežem, u kolač ili grčki jogurt. Evo kako da odaberete najbolje koštunjavo voće za vas:

Bademi

Najveća blagodet ove namirnice jeste jačanje kostiju, ali i mišića. Kao izvor fosfora i magnezijuma, badem ublažava anksioznost i razdražljivost, podstiče kvalitetan san i eliminiše nesanicu.

Pistaći

Pistaći regulišu šećer u krvi, podstiču metabolizam i poboljšavaju vrednosti lipoproteina.

Orasi

Ovo koštunjavo voće pravi je izbor za trkače, jer sadrži antioksidanse. Poznato je da je odlično za pamćenje i rad mozga, kao i održavanje linije i dobro varenje.

Lešnici

Ukoliko bi trebalo da smanjite vrednosti lošeg holesterola, sprečite anemiju i poboljšate rad jetre, znate šta vam je činiti. Naime, lešnici sadrže: vlakna, gvožđe, fosfor, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum i vitamin B.

Indijski orasi

Oni se preporučuju pre odlaska na trening, jer u sebi sadrže dobre masnoće, u pravoj meri. Pored toga, bogati su proteinima i ugljenim hidratima.

Semenke suncokreta

Zbog prisustva triptofana, ove semenke smanjuju apetit, i samim tim povoljno utiču na kilažu. Reč je o zasitnoj zanimaciji, bogatoj dobrim masnoćama.

Kestenje

Njihova prednost je visoka koncentracija vlakana, sa jedne strane, odnosno niska vrednost masnoća, ugljenih hidrata i šećera sa druge. Stoga, mogu poslužiti tokom dijete, ili kao deo izbalansirane ishrane.

Semenke bundeve

One poboljšavaju varenje, pre svega zbog proteina i protivupalnog dejstva. Za dobar san zadužen je melatonin.

Pinjoli

Ovo koštunjavo voće reguliše holesterol, ali i štiti kardiovaskularni sistem, jer u sebi ima Omega-6 i Omega-3 esencijalne masne kiseline.

Kikiriki

Kikiriki sadrži dobre masnoće, vitamin E, kao i vitamin B3 i folnu kiselinu, koja je veoma važna za pravilno održavanje trudnoće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati