Savremena žena

Direktno.rs

26. 09. 2021. 07:01 0

Pijete li previše kafe? Dva trika otkrivaju

Iako su ispucale usne prvi znak dehidracije koja nastaje prilikom prekomernog konzumiranja kafe, postoji još jedan podjednako vidljiv znak

Ovaj problem možete da rešite dodatnim unosom vode, ali i zamenom za po neku šoljice beskofeinske kafe.

Omiljeni napitak za razbuđivanje mnogima je deo jutarnje rutine, a većini preko dana predstavlja povod za opuštanje, odmor i druženje. Međutim, postoji granica kad je kafe previše - odnosno kad kofein nanosi više štete nego koristi.

Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg na dan, to jest jedna do dve šoljice kafe, a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

Najočitiji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. Iapk pre nego što do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti da li unosite previše kofeina.

Test sa usnama

Ključno je obratiti pažnju na usne. Zato je ovaj lak i brz test idealan način da otkrijete da li ste za danas preterali sa kafon. Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte vaše usne - da li vam deluje da su suve i ispucale? 

Test sa jezikom

Stanite ispred ogledala i isplazite jezik, pa ga pogledajte -  ako je on obojen, nije vlažan, deluje suvo i ima dosta naglašenih "linijama" kao i usne, velike su šanse da pijete previše kafe, a malo vode, piše "Mind and Body Green".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati