Savremena žena
18. 09. 2021. 20:03 1
Namirnice koje treba izbegavati posle 30. godine
Kad odrastemo, imamo slobodu da jedemo šta poželimo i kad poželimo. Ali važno je da budemo svesni kako određena hrana utiče na naš organizam. Telo se s godinama menja, pa mršavljenje i očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
Kad napunimo 30 godina, mnoge stvari se menjaju – pa tako i naš meni. Otkrivamo listu namirnica na koje bi bilo najbolje da zaboravimo.
Jogurti s ukusom
Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i – jogurta s ukusom. Da, jogurt s ukusom može imati šećera koliko i činija sladoleda.
Prepečeno meso
Mnogi vole da im je meso reš pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti štetne hemikalije HCA i PAH.
Gazirana pića
Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove gledajte kao na neprijatelja. Gazirani sokovi su bogati bojama koje su primarni izvor dodatnog šećera. Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida – što može da oteža začeće.
Kokteli i pivo
Kako starimo, telo ne metabolizira alkohol toliko delotvorno.
"Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom metabolizmu. Iako ste možda u 20-ima uspeli da obavite posao s minimalno sna, to nije slučaj u 30-ima. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može doprineti daljem povećanju telesne težine", rekla je dijetetičarka Marta MekKitrik.
Osim toga, alkohol "isisava" vlagu iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.
Peciva i beli hleb
Osim ako nije pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinisane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu, hranjivu supstancu koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.
S druge strane, integralne žitarice pomažu održati nivo šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.
Grickalice bez šećera
Izbegavanje toksina poput veštačkih zaslađivača pomoćiće jetri da radi delotvornije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži veštačke zaslađivače, kao što su žvake, bombone i grickalice bez šećera.
Voće i povrće s puno pesticida
Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz.
Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju daleko manje pokretnih spermatozoida od muškaraca koji ih jedu najmanje.
Margarin
Čest je sastojak kolača, a neki ga koriste kao namaz, ali margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osetljivijom na ultraljubičasto zračenje. Studije su takođe otkrile da konzumacija margarina može da uzrokuje hroničnu upalu, koja takođe može ubrzati stvaranje bora.
Umaci za čips
Ako naćose ne možete da jedete bez umaka, imamo loše vesti. Kupovni umaci koji se serviraju uz čips sadrže veštačke boje, arome i aditive. Uz to, oznaka "sa ukusom sira" znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami narežete sir, pa ga otopite i poslužite.
Soja-sos
Soja-sos u samo jednoj kašiki sadrži neverovatnih 879 miligrama natrijuma. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar odabir za kožu.
Komentari 1
ostavi komentar