Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Index.hr ]

18. 09. 2021. 20:03 1

Namirnice koje treba izbegavati posle 30. godine

Kad odrastemo, imamo slobodu da jedemo šta poželimo i kad poželimo. Ali važno je da budemo svesni kako određena hrana utiče na naš organizam. Telo se s godinama menja, pa mršavljenje i očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.

Kad napunimo 30 godina, mnoge stvari se menjaju – pa tako i naš meni. Otkrivamo listu namirnica na koje bi bilo najbolje da zaboravimo.

Jogurti s ukusom

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i – jogurta s ukusom. Da, jogurt s ukusom može imati šećera koliko i činija sladoleda.

Prepečeno meso

Mnogi vole da im je meso reš pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti štetne hemikalije HCA i PAH.

Gazirana pića

Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove gledajte kao na neprijatelja. Gazirani sokovi su bogati bojama koje su primarni izvor dodatnog šećera. Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida – što može da oteža začeće.

Kokteli i pivo

Kako starimo, telo ne metabolizira alkohol toliko delotvorno. 

"Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom metabolizmu. Iako ste možda u 20-ima uspeli da obavite posao s minimalno sna, to nije slučaj u 30-ima. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može doprineti daljem povećanju telesne težine", rekla je dijetetičarka Marta MekKitrik.

Osim toga, alkohol "isisava" vlagu iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

Peciva i beli hleb

Osim ako nije pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinisane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu, hranjivu supstancu koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora. 

S druge strane, integralne žitarice pomažu održati nivo šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera

Izbegavanje toksina poput veštačkih zaslađivača pomoćiće jetri da radi delotvornije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži veštačke zaslađivače, kao što su žvake, bombone i grickalice bez šećera.

Voće i povrće s puno pesticida

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz. 

Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju daleko manje pokretnih spermatozoida od muškaraca koji ih jedu najmanje.

Margarin

Čest je sastojak kolača, a neki ga koriste kao namaz, ali margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osetljivijom na ultraljubičasto zračenje. Studije su takođe otkrile da konzumacija margarina može da uzrokuje hroničnu upalu, koja takođe može ubrzati stvaranje bora.

Umaci za čips

Ako naćose ne možete da jedete bez umaka, imamo loše vesti. Kupovni umaci koji se serviraju uz čips sadrže veštačke boje, arome i aditive. Uz to, oznaka "sa ukusom sira" znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami narežete sir, pa ga otopite i poslužite.

Soja-sos

Soja-sos u samo jednoj kašiki sadrži neverovatnih 879 miligrama natrijuma. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar odabir za kožu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati