Savremena žena

Direktno.rs

15. 09. 2021. 18:31 0

Četiri razloga zbog kojih ne mršavite, a nemaju veze sa hranom

Da li se i vama čini da šta god da uradite, koliko god da se izgladnjujete, odričete hrane i naporno vežbate, kilogrami nikako da odu? Dijetolozi i nutricionisti su objasnili zašto, odnosno kada su oba ova pristupa pogrešna. Ako je telo često pod stresom, svi pokušaji da smršate padaju u vodu. Postoje četiri ključna neprijatelja mršavljenja, a doktor nutricionista iz Klinike Mejo Džozef Gonzales naveo je šta je to što "koči" uspeh u borbi sa suvišnim kilogramima.

Činjenica je da se kada smo pod stresom oslobađa hormon kortizol koji proizvode nadbubrežne žlezde. Telo se od stresnih situacija štiti tako što povećava otkucaje srca i podiže krvni pritisak. Kortizol deluje na insulin, koji takođe počinje da se pojačano luči. A sve to dovodi do poremećaja metaboličkih procesa u telu. Da biste smanjili nivo kortizola, morate uspostaviti dnevnu riutinu, da se odrekenete kofeina, da ishranu pojačate povrćem i voćem, kao i hranom bogatom vitaminom C.

Takođe grešimo i kada preterujemo sa fizičkom aktivnošću. To dovodi do stresa - i emocionalnog i fizičkog. Odaberite dane u kojima nećete raditi nikakve vežbe i dajte svom telu vremena da se oporavi. Takođe, nemojte se fokusirati samo na jednu vrstu vežbe. To usporava proces gubitka težine, jer se telo navikava na određeno opterećenje i vremenom sagoreva manje kalorija.

Ipak najvažniju ulogu u procesu gubitka težine igraju hormoni. Rad endokrinog sistema regulišu mnogi procesi: loša ekologija, bolesti gastrointestinalnog trakta, stalni emocionalni stres i nezdrava ishrana. Često su hormonalni poremećaji praćeni depresivnim raspoloženjem, usporavanjem metabolizma i apatijom, a žene češće pate od ovih tegoba. Zapravo, nedostatak testosterona u ženskom telu usporava proces sagorevanja masti. A višak estrogena često je uzrok viška kilograma.

Da biste hormone vratili "u normalu", potrebno je da obavite najvažnije analize i potražite pomoć lekara, kao i da prilagodite ishranu tako što ćete uvesti više niskokaloričnih namirnica bogatigh vlaknima, kao što su kupus, rukola, rotkvice, spanać...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati