Savremena žena

Direktno.rs

24. 08. 2021. 09:10 0

Čia semenke i gubitak telesne mase

Čia semenke su pseudozrna koja mogu biti sastavni deo vašeg plana za gubljenje kilograma. Treba imati na umu da ona nisu brzo rešenje za gubitak kilograma. Takođe, ako ih jedete u prevelikim količinima, to može imati suprotan efekat.

Iako neki ljudi tvrde da su smršali nakon što su dodali čia semenke svojoj ishrani, verovatno su one bile samo jedna komponenta sveukupne zdrave ishrane i plana vežbanja.

Da li vam ćia semenke pomažu u mršavljenju?

Dve kašike čia semenki sadrže skoro 10 grama vlakana. To je oko 40% preporučenog dnevnog unosa. Ishrana bogata vlaknima je povezana sa gubitkom telesne mase. Postoji nekoliko studija na ljudima o čia semenkama i gubitku težine. Studija iz 2009. godine ispitivala je efekte čia semenki na gubitak težine i faktore rizika od bolesti. Za potrebe studije, 90 odraslih sa prekomernom telesnom masom ili gojaznošću konzumiralo je placebo ili 25 grama čia semenki pomešanih sa vodom pre prvog i poslednjeg obroka u toku dana.

Nažalost, rezultati nisu pokazali uticaj na telesnu masu, telesnu građu ili faktore rizika za bolesti. Čia semenke su takođe relativno bogate kalorijama i mastima. Dve kašike sadrže 138 kalorija i 9 grama masti, od čega 1 gram zasićenih masti. Kada se koriste umereno, čia semenke mogu vam pomoći da se osećate zadovoljnije i manja je verovatnoća da ćete jesti previše. Ipak, budite oprezni, jer ako jedete previše, možda ćete prekoračiti svoju dnevnu granicu kalorija.
Čia semenke i zdravlje srca

Iako su sićušne, čia semenke sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina. Međutim, većina omega-3 masnih kiselina u čia semenkama je alfa-linolenska kiselina (ALA).

Pregled studija iz 2012. godine je pokazao da hrana i suplementi bogati ALA mogu smanjiti rizik od metaboličkog sindroma i koronarne bolesti srca. Ali barem jedno istraživanje je otkrilo da su visoki nivoi ALA povezani sa povećanim rizikom od iznenadnog srčanog zastoja. Od 16 pregledanih studija, polovina je podržala zdravstvene prednosti ALA, dok ostale nisu. Potrebno je više istraživanja.

Ostale zdravstvene prednosti čia semenki

Sadrže skoro dva puta više antioksidanata nego što se ranije mislilo. Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima u telu. Takođe su bez glutena, što ih čini dobrim izvorom proteina za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na cela zrna. Čia semenke ne sadrže mnogo vitamina, ali su odličan izvor kalcijuma. Iako su rezultati studija o kalcijumu i gubitku telesne mase pomešani, jasno je da kalcijum podržava jake kosti i zube i podržava zdravu metaboličku funkciju.

Danas su omiljena hrana sportista, iako konzumacija čia semenki datira mnogo godina unazad. Korišćene su kao izvor energije u narodima kao što su Maje i Asteci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati