Savremena žena

Direktno.rs

08. 08. 2021. 16:49 4

Sve više dokaza o vezi alkohola i kancera: Koliko pića je pogubno?

Više od četiri odsto novih slučajeva kancera 2020. godine može se pripisati konzumaciji alkohola, utvrđeno je u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Lanset". Stručnjaci su analizirali podatke o konzumaciji alkohola od 2010. i incidenci obolevanja od kancera 2020. godine.

Desetogodišnji period razlike je uzet jer se brojni tipovi raka, poput raka usne duplje, grkljana i dojke (kod žena), sporo razvijaju, a već je utvrđeno da imaju posledični odnos sa konzumacijom alkohola.Od prošlogodišnjih 741.300 novih slučajeva kancera koji se mogu povezati sa konzumacijom alkohola, muškarci čine 568.700, a žene 172.600.

Većina kancera bili su rak jednjaka, jetre i dojke. Skoro 47 odsto slučajeva povezano je sa teškim alkoholizmom, koji su autori definisali kao unos 60 ili više grama etanol alkohola dnevno, odnosno šest i više pića.

Konzumiranje 20 do 60 grama dnevno – dva do šest pića – što autori studije smatraju „riskantnim“, činilo je 39,4 odsto slučajeva. Umereno pijenje, do 20 grama etanol alkohola, doprinelo je razvoju kancera kod 14 odsto ljudi.

- Hitno moramo da podignemo svest o vezi između alkohola i rizika od obolevanja od raka - istakla je Harijet Ramgej, doktorand u Međunarodnoj agenciji za istraživanje kancera pri SZO.

Prema njenim rečima, moraju se osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

 
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati