Savremena žena

Direktno.rs

11. 08. 2021. 11:11 1

Često kupanje štetno? Fokus na određene delove tela

Sendi Skotnicki, doktorka medicine, docent dermatologije sa Univerzitetu u Torontu, nedavno je za „The Atlantic“ rekla da pranje tela sapunom i vodom od glave do pete može dovesti do problema poput ekcema i drugih stanja kože. Umesto toga, kaže ona, samo se fokusirajte na određene delove, a to su pazusi, prepone i stopala.

Ako trljate celo telo sapunom, rizikujete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem mikrobiomu da napravi razliku između dobrih i loših klica, izjavila je dr. Robin Čutkan, osnivač Probavnog centra za žene u Čevi Čejsu u saveznoj državi Merilend. Vašem telu su potrebne određene bakterije, kaže ona, a kada ga uklanjate s kože pranjem sapunom, smanjujete imunitet na određene viruse, što dovodi do povećanog rizika od bolesti. „Ako niste upravo završili trčanje po blatu, jedina mesta kojima je potrebno svakodnevno sapunanje su pazusi i prepone“, dodaje Čutkan. „Ostatak tela sjajno se čisti ispiranjem običnom vodom – čak i nakon znojnog treninga.“

Jedno istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u časopisu „Science Advances“, otkrilo je čak da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s manjim rizikom od raka kože u poređenju s ispitanicima koji nisu imali bakterije. Samo još jedan primer korisnih mikroba koje rizikujete da uništite neprestanim ribanjem sapunom.

Pa zašto bi onda upotrebljavali sapun na pazuhu, preponama i stopalima ako je toliko loše koristiti ga na ostatku tela? Pa, ta tri područja imaju najosetljiviju kožu na telu i sklonija su stvarima poput rasta gljivica, urastanju dlačica koje mogu dovesti do infekcija, a uopšteno su ranjivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetnih infekcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati