Savremena žena

Direktno.rs

14. 08. 2021. 18:53 1

Zdrave navike za opuštajuću noćnu rutinu

Kvalitetan i dubok san je presudan za zdrav način života. Ako ga ne dobivate dovoljno, možete iskusiti različite posledice.

Spavanje pomaže zdravlju kože, srca, fokusu, pamćenju, gubitku kilograma i još mnogo toga, međutim, ponekad može biti teško zaspati i spavati dovoljno. Razlozi mogu biti anksioznost, lista obaveza koju ponavljamo u glavi, listanje telefona pre spavanja i još mnogo toga.Opuštanje u večernjim satima nam može pomoći da lakše zaspimo i da tokom noći spavamo kao beba.

Postoji bezbroj zdravstvenih prednosti pijenja vode. Dokazano je da hidratacija poboljšava raspoloženje i smanjuje stres i kod muškaraca i kod žena, dok dehidracija čini upravo suprotno. Umesto da pijete kofein i šećerne napitke tokom dana i predveče, odaberite vodu. Naravno, nemojte preterivati u unosu vode pre spavanja kako biste izbegli česte odlaske u toalet.

Ako pokušavate poboljšati kvalitet spavanja, možda je vreme da smanjite popodnevni i večernji unos kofeina. Umesto toga odaberite biljni čaj ili kiselu vodu za popodnevno piće bez kofeina koje će vas opustiti. Naveče možete popiti i čaj od kamilice koji ima opuštajuća svojstva i pomoći će vam da spavate.Uživanje u zdravom i ukusnom obroku može vam pomoći da nahranite telo, izjednačite šećer u krvi i pripremite se za kvalitetniji san. Obroci bogati povrćem, proteinima i ugljikohidratima su odlični za održavanje nivoa energije, te će vam pomoći da sprečite skokove i padove nivoa energije. Jedite najmanje dva sata pre spavanja kako biste lakše utonuli u san.

Uživanje u noćnom piću nije problematično, te vam zapravo može biti korisno. Pijenje čaše crvenog vina naveče je dobro za srce, a može vam pomoći i da lakše utonete u san. Ipak, ako preterate u unosu alkohola nećete imati miran san. Verovatno ćete se buditi svako malo, a moguće je da budete i dehidrirani.

Svetlost koju emituju ekrani naših pametnih telefona i televizora može suzbiti proizvodnju melatonina, našeg hormona spavanja. Isključite elektroniku najmanje 30 minuta pre spavanja kako bi se mozak opustio i melatonin porastao.

Energična vežba pojačava energiju i pumpa krv, što nije idealno neposredno pre spavanja. Nešto opuštenije, poput lagane joge, može imati suprotan efekat. Istezanje pomaže u aktiviranju parasimpatičkog živčanog sistema, što pokreće opuštanje. Ovo je izvrstan ritual pre spavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati