Savremena žena

Direktno.rs

30. 07. 2021. 09:04 0

Smokve dobre i za jelo i za negu

Od početka leta pa sve do kasne jeseni sazrevaju smokve, voće koje u obilju drugih sezonskih voćki mnogi zaboravljaju. Pri tome ih prati loš glas da su neprijatelji vitke linije. Međutim, iako sadrže oko 70 odsto ugljenih hidrata i 50 odsto invertnog šećera, smese jednakih količina glukoze i fruktoze, mora se istaći važnost obilja vlakana i kalijuma u svakoj ishrani.

Zbog toga ćete od smokava imati više zdravstvenih koristi nego štete po vitku figuru. Ono što svi doživljavamo kao plod smokve, samo je torbica u kojoj se stvara sočno meso sa bezbroj sitnih plodova koje zovemo semenčicama. Kada se torbica otkine, iz peteljke izlazi beli, mlečni sok kome se u narodnoj medicini pripisuje korisno dejstvo kada su u pitanju oboljenja kože, kao i nega.

Sveže i zrele smokve su zbog hranljivosti i lekovitosti oduvek bile važne u ishrani. Sveže, posebno one ljubičaste boje, odličan su izvor polifenolnih antioksidanasa i flavonoida, kao što su karotin, lutein, tanini i hlorogenska kiselina. Zbog visokog nivoa vitamina A, E i K, koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, štite od infekcija, odnosno jačaju imunitet.

Smokve sadrže značajne količine vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenska kiselina, kao i vitamin C i beta-karotin. Sadržaj triptofana u smokvama pomaže u lečenju nesanice i poremećaja sna, a zbog sastava minerala pozitivno deluje na nervni sistem i pomaže i kod depresije. Zbog ovakvih nutritivnih svojstava blagodeti konzumiranja smokava su mnogostruke, pa ih ovog leta obavezno testirajte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati