Savremena žena

Direktno.rs

26. 07. 2021. 17:22 1

Koliko alkohola je razlog za brigu?

Svi ponekad "zgrešimo" s pokojom čašicom alkohola posle posla ili u večernjim satima, ne razmišljajući previše o posledicama takvog ponašanja, ali jeste li se zapitali kada "opuštanje" uz čašicu postaje opasno? Psihološkinja Tara Hurster, specijalizovana za rad s ljudima koji imaju problema s alkoholom, otkriva znakove koji sugerišu da je vaša veza s alkoholnim pićima postala nezdrava. 

To ne znači da morate ispijati čašicu za čašicom i vraćati se kući teturajući, razlozi za zabrinutost javljaju se mnogo ranije.

1. Niste svesni koliko pijete

Najvažniji upozoravajući znak jeste "nesvesno pijenje", to znači da ne uživate u svakom svom piću, nego samo pijete jednu za drugom bez razmišljanja. Iskreno odgovorite na pitanje događa li se to i vama. Ako je odgovor pozitivan, vreme je za nekoliko koraka unatrag.

2. Uvek imate spreman izgovor

Ako ste u fazi poricanja, odnosno uvek imate, i za sebe i za okolinu, spreman izgovor u vezi pića, to bi trebalo da vas zabrine. Ako sami sebi kažemo nešto poput: "Danas je petak!" ili "Pa, rođendan mi je" ili "Sutra ionako imam slobodan dan", znači da u podlozi može postojati dublji razlog za brigu.

3. Vaše piće utiče na druge ljude

Dodatno zabrinjava ako je vaše ispijanje alkohola počelo da utiče na osobe iz vaše okoline. Ako vas vaši prijatelji ili članovi porodice upozoravaju na to da previše pijete ili je piće počelo da kvari vašu vezu, najverovatnije je došlo vreme da oštro srežete broj čašica.

4. Ne možete da se držite postavljenih granica

Rekli ste sami sebi da ćete popiti dva pića, a završili ste na dvostruko više? Više od deset pića sedmično smatra se zabrinjavajućim, a ako popijete više od četiri u danu znači da teturate prema alkoholizmu.

5. Koristite alkohol kako biste lakše podneli probleme

Mnogi uživaju u opuštanju pijuckajući čašu vina, ali tanka je linija između relaksiranja i korišćenja pića kao pomoći u nošenju s emocijama, upozorava Tara Hurster.

- Alkohol je opojno sredstvo, što znači da nakon konzumacije dolazi do oslobađanja pritiska u mišićima, pa se telo oseća opušteno, što daje percepciju relaksiranosti. Ali, stvarnost je drugačija – konzumiranje alkohola značajno podiže teskobu, jer telo naporno radi kako bi uklonilo toksine iz krvi. Dugoročno bi vaše omiljeno piće moglo ozbiljno da ugrozi vaše mentalno zdravlje.

Kako smanjiti ispijanje alkohola

* Otkrijte okidače: Neki piju kako bi se opustili ili ohrabrili, drugi osećaju pritisak da moraju da piju kad su u određenom okruženju. Ako nastojite da smanjite piće, ključno je da prepoznate šta vas motiviše na ispijanje alkohola, kako biste mogli da pronađete zdravije alternative.

* Promenite aktivnosti: Umesto da se s prijateljima nađete u noćnom klubu, zašto ne isplanirate izlazak koji ne uključuje alkohol? Možete otići u bioskop, u šetnju ili na kafu, sladoled, sok...

* Beležite: Lako je izgubiti pojam o tome koliko pijete. Koja čašica tokom posla, pa još pokoja uveče i više ne brojite. Ako zapišete koliko pijete lakše ćete osvestiti imate li problem i koliki je.

* Isplanirajte sedmicu: Na početku nedelje napravite plan za sedam dana, pokušajte da predvidite kad ćete izaći i postavite sebi granice, odnosno odredite koliko ćete pića pritom popiti. Stavite plan na vidljivo mesto, kako biste mogli da ostanete fokusirani na njega.

* Ako ne možete sami, potražite stručnu pomoć: Ako osećate da ne možete sami da izađete na kraj s alkoholom, potražite stručnu pomoć. Prva stanica neka bude vaš izabrani lekar koji će vas upoznati s mogućnostima lečenja i pružiti vam korisne savete.

 
 
 
 
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati