Savremena žena

Direktno.rs

06. 07. 2021. 06:00 0

Pet načina da povećate dnevni nivo energije

Nedelja je tek počela, a vi se već osećate umorno i iscrpljeno? Iako se umor često pripisuje nedostatku sna, postoje i drugi razlozi zbog kojih nemate energije tokom dana.

Postizanje ravnoteže između porodice, posla, kondicije i opšteg zdravlja zna postati teško, ali evo saveta koji će vam pomoći da vratite nivo energije:

Meditacija

Mnogi ljudi nisu svesni moći uma. Meditacija je jedan od načina da utišamo "buku" koja nam često troši energiju. Meditacija poboljšava energiju regulacijom kortizola i povećanjem endorfina. Kortizol je poznat i kao hormon stresa. Kada je naše telo pod stresom, kortizol će povećati krvni pritisak.

Smanjite unos kofeina

Iako nas kafa može razbuditi ujutro, prekomeran unos kofeina može dovesti do nesanice, umora i poremećaja ciklusa spavanja. To je zato što kafa blokira hemikaliju koja se naziva adenozin. Ova hemikalija raste tokom dana kako bi nam povećala energiju, a noću se smanjuje kako bi nam pomogla da spavamo.

Jedite zdravu hranu

Sva hrana nije ista, te nam određene namirnice mogu pomoći da povećamo energiju, dok druge čine upravo suprotno. Potrebna nam je ravnoteža ugljikohidrata, masti i proteina kako bismo najbolje funkcionisali. Hrana je zapravo najveći izvor energije za naše telo, tako da može uticati na to hoćemo li tokom dana biti energični ili umorni.

Biljna hrana puna vlakana, poput banana, jabuka, pirinča, leće, zobenih pahuljica i slično, može biti odličan način da povećate energiju. Jaja i masna riba vam takođe mogu biti korisna. Ove namirnice su pune vitamina B i ostalih hranjivih sastojaka. Ovako ćete polako oslobađati šećer u krvotok, i duže se osećati sito i zadovoljno.

Redovno vežbanje

Redovno vežbanje je korisno za vas na mnoge načine, a takođe povećava i razine energije. Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, protok kisika, te hranjivih sastojaka do mišića i zglobova. Ovo će vam omogućiti bolje funkcionisanje tokom dana. Vežbanje poboljšava vašu izdržljivost, snagu i pomaže vam u upravljanju težinom.

Spavajte kako biste poboljšali energiju

Iako ovo zvuči prilično očito, naravno da vam je potreban kvalitetan san kako biste imali energije. Prosečna odrasla osoba trebali bi da spava između 7 i 9 sati svake noći kako bi postigla kvalitetan san. Dok spavate, telo prolazi kroz cikluse koji mozgu olakšavaju upravljanje hormonima, hemikalijama i procesima u telu. San je vreme kada se vaše telo obnavlja i oporavlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati