Savremena žena

Direktno.rs

27. 06. 2021. 17:49 0

Stare li brže muškarci ili žene? Evo šta kažu stručnjaci

Nije tajna da žene žive duže od muškaraca. Iako se to čini kao dobra vest za dame, ipak postoji jedna stvar koju nisu očekivale. Po svemu sudeći, žene stare brže od muškaraca, a to ne čudi jer žene za to imaju i puno razloga - od trudnoće do menopauze.

Žene doživljavaju više stresa s godinama nego muškarci

Žene su sklonije mentalnim slomovima od muškaraca, posebno ako su oni povezani s poslom, kaže Dr. Judith Mohring za Bright Side. Osim toga, hormonska razlika je ono što objašnjava pomenutu situaciju pošto su fluktuacije hormona povezane s depresijom. Štaviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce, a stalni stres neizbežno dovodi do ranog starenja.

Žene koje su rodile stare brže

Studija rađena na Univerzitetu George Mason dokazala je da žene zbog trudnoće izgledaju u proseku 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere - krajeve eukariotskog homozoma, od onih koje nikada nisu rađale. A što su oni kraći, to žena izgleda starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 20 odsto deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali uopšteni podatak ostaje isti. Međutim, iako ima manje bora na muškim licima, one koje su tamo dublje su od ženskih.Različit nivo testosterona

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron onaj koji usporava starenje kod muškaraca. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zbog toga žene prve dobijaju bore.

Menopauza

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene prođu kroz nju, njihova tela prestaju da proizvode onoliko kolagena kao nekada. To prouzrokuje gubitak elastičnosti kože.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati