Savremena žena

Direktno.rs

24. 06. 2021. 12:04 0

Paklena vrućina: Top 10 saveta za današnji dan

Mokar peškir i voda pri ruci, idealan obrok... evo deset saveta da lakše prebrodite vrelinu koji je doneo najtopliji dan do sada ove godine.

1. Pripazite na oblačenje

Nakratko zaboravite odela, kravate i sličnu odeću, posegnite za nečim udobnijim, prozračnijim i lepršavijim. Stopala neka vam budu u otvorenoj obući - tako će se celo telo bolje rashlađivati. Stavite šešir i ponesite flašicu vode.

2. Pretvorite ventilator u 'klima uređaj'

Ukoliko nemate klima uređaj kod kuće, posegnite za nekoliko zgodnih trikova. Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator duva po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji vazduh.

Pomaže i peškir pun leda. Namestite ga ispred ventilatora, a ispod posudu u koju će kapljati otopljeni led.

3. Rashlađujte se maksimalno tokom dana

Ukoliko imate terasu ili dvorište, mališanima napunite bazen vodom i smestite ih u debeo hlad.

Možete napuniti kantu hladnom vodom i gurnuti noge unutra. U rashlađivanju tela pomoći će vam i mokri peškiri koje stavljate na glavu, ramena ili gde vam odgovara. Dobra ideja je i napuniti vodom flaše sa dodatkom za prskanje pa tu i tamo poprskati lice i telo sitnim kapljicama.

4. Jedite laganu hranu

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenohidratima. Što god da jedete, neka bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih.

Primer dobrog obroka za vrućinu - salata sa mocarelom

U posudu stavite malo zelene salate nasečene na trake pa dodajte usitnjen paradajz, pola krastavca, nekoliko maslina i pola mocarele isečene na kockice. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna i posolite.

Umesto sira u salatu možete staviti kuvano jaje ili malo tunjevine, pa dodati još povrća koje volite, na primer, malo luka ili paprike. I lagane povrćne supe su dobar izbor.

5. Pijte puno tečnosti

Što se tiče pića, već znate da je bolje ne preterivati sa kafom i alkoholom, a najbolje je pomalo pijuckati vodu sobne temperature ceo dan. Naime, kada voda nije hladna brže se apsorbuje i hidrira telo, a pijenje pomalo osigurava vašem telu da svu tu tečnost iskoristi kako treba.

Napitak od lubenice

Sastojci (šoljica od 2,4 dl): 2 šoljice iseckane lubenice, sok i korica od pola limete, 20 listova bosiljka ili 2 velike grančice, malo himalajske soli, 4 šoljice vode.

Postupak: U bokal slažite sve sastojke u slojevima počevši sa lubenicom, a potom je napunite vodom. Ostavite da odstoji u frižideru od 3 do 24 sata pre posluživanja. Kad ga smiksate i procedite, ovaj fini napitak ufrižideru može stajati dva dana.

I limunada je odličan izbor

Napraviti je možete tako da, osim klasičnih sastojaka - vode, soka od limuna i šećera, u nju ubacite malo narezanog krastavca i nekoliko listića sveže mente. Krastavci i menta limunadi daju neverojatno dobar i osvežavajuć ukus.

Takođe, ne biste verovali, ali popiti topao čaj leti je dobra ideja, ali samo kada je vazduh suv, ne vlažan. Čaj će podstaći znojenje, a time i rashlađivanje tela.

5. Napravite osvežavajuć sladoled

Sladoled od voćnog jogurta

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a deca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman.

Od voćnog soka

Priprema ovog sladoleda, takođe, ne može biti brža i jednostavnija. U kalupe ulijte bilo kakav voćni sok i zaledite. Dobićete osvežavajuću poslasticu savršenu za ove vruće letne dane.

6. Rashladite se pre spavanja

Kao prvo, pre spavanja se suzdržite od obilnih obroka, pojedite nešto lagano poput jogurta ili banane. Također, ako želite da se rashladite i bolje spavate, pre spavanja napunite kadu hladnijom vodom i lezite u njoj 10 do 15 minuta.

Dobra ideja je i rashladiti posteljinu u frižideru, na primer, jastučnice i pokrivač. I to će vam nakratko pružiti olakšanje.

7. Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na kat, tijekom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli zrak diže pa je na katu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

8. Isključite dodatne izvore toplote

Šporet, rernu, ali i kompjutere ne uključujte ako baš ne morate.

9. Dobro rashladite auto

Sesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sednite u njega.

Postoji trik pomoći će vam da automobil koji je stajao na suncu rashladite vrlo brzo.

10. Ne zaboravite da je i ljubimcu jako vruće!

Menjajte životinjama vodu često jer se brzo ugreje, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tokom dana hladan jogurt. Dobro je i povremeno im zaliti šape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati