Savremena žena

Direktno.rs

07. 06. 2021. 06:00 0

Zašto je važno imati dan pauze između trčanja

Ako vam je trčanje omiljeni i čest oblik fizičke aktivnosti, bravo za vas, ali da li se dovoljno odmarate?

Mnogi ljudi misle da, pošto ne koriste tegove i opremu u ovoj vrsti treninga, mogu trčati svakodnevno, ali imajte na umu da je i telu potreban odmor.

Kada? Ne postoji tačan odgovor. Zavisi od vašeg programa obuke. Onima koji trče kraći period trebaće dva slobodna dana u nedelji. Takođe, ne preporučuje se trčanje duže od četiri dana zaredom. Ponedeljak je sjajan dan za odmor, posebno ako trenirate vikendom.

Iskusniji treba da prave pauzu svakih 7 do 10 dana. Više od dva dana odmora se ne preporučuje ako niste potpuno novi u trčanju ili ste stariji od 50 godina.

Zašto je važno odmoriti se? Bez obzira da li ste striktno rekreativni trkač ili aktivni sportista, značiće vam dobro isplanirani program odmora i najmanje jedan dan nevežbanja u celokupnom rasporedu.Prednosti su sledeće:

1. Odmor podstiče mišiće da se oporave i ojačaju

Trčanje, kao i svaki oblik vežbanja, može stvoriti mikroskopske rane u mišićnim vlaknima. Da bi se tome suprotstavilo, telo snažnije obnavlja mišiće. Međutim, to se dešava samo u mirovanju i zato je važno da telu obezbedite dovoljno odmora kako bi mišići mogli da se poprave i ojačaju.

2. Sprečava povrede

Ovo možda nije nauka, ali važno je imati na umu da je odmor sastavni deo prevencije povreda.

3. Poboljšava performanse

Odmor od treninga pomaže vašem mozgu da se opusti i ojačava fokus i energiju. Povećani nivoi energije doprinose boljem kvalitetu svakog treninga.

4. Pomaže u spavanju

Kada trčite, vaše telo ne zna zašto trčite. Ovo može povećati nivo hormona stresa kortizola, čineći da se osećate razdražljivo i nemirno. Pružanje odmora pomoći će vam da stabilizujete puls i da spavate mirno.

5. Jača imunološki sistem

Kada naša tela doživljavaju intenzivne aktivnosti i treninge, naš imuni sistem prekomerno popravlja mišiće i zglobove. Bez odgovarajućeg perioda odmora, imunološki sistem se ne može pravilno popraviti, što može dovesti do upala i povreda.

Kako dobro iskoristiti dane odmora? Napunite telo gorivom ili hranljivim obrocima koji će mu omogućiti još bolji oporavak. Takođe, ako zaista ne volite da budete neaktivni ceo dan, isprobajte jogu ili laganu šetnju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati