Savremena žena

Direktno.rs

29. 05. 2021. 15:20 0

Imali ste najbolju nameru, ali sabotirate imunitet

U ove dane, možda više nego ikad, važno je da pripazimo kako to možda narušavamo sopstveni imunositem, a da nismo ni svesni toga.

Niste dovoljno oprezni kad putujete

Ponovo počinjemo da putujemo, ali treba znati da su avioni i hoteli veliki izazov za imunitet jer su izvor zaraznih mikroorganizama. Ako putujete avionom, ne zaboravite da sa sobom ponesete vlažne antibakterijske maramice kojima ćete prebrisati stočić, sedište i držače za ruke u avionu. I u hotelu uradite isto sa daljinskim upravljčem, stolom, telefonom…

Preterujete sa suplementima

Mnogi od nas uzimaju previše minerala i vitamina u želji da se zaštite od bolesti, pa i od kovida 19, ali to može da bude kontraproduktivno, pišu "TheHealthy.com".

Previše vitamina C, recimo, preko 1.000 miligrama dnevno, može da napravi probleme s bubrezima i crevima. Takođe, previše suplemenata može da vas oslabi umesto da vam ojača imunitet.

Pijete antibiotike na svoju ruku

Antibiotici služe za borbu protiv bakterija i ne deluju protiv prehlade i virusa. Ako ih uzimate pogrešno ili previše, postaćete imuni na njih, a uz to mogu i da unište dobre bakterije u našem telu.

Tada naš imunitet postaje ranjiv. Istraživanja su pokazala da oni koji uzimaju antibiotike za hronična oboljenja jesu u većem riziku da im imunitet oslabi.Pijete mnogo alkohola

Čaša vina s vremena na vreme jeste zdrava, ali previše alkohola narušava imunitet jer može da izazove razne upale i naruši zdravlje.

Previše ste se osamili

I mada je socijalna distanca poslednjih godinu u nešto dana poželjna kako bismo se sačuvali od zaraze koronom, ljudi koji su usamljeni duže vreme u većem su riziku da se razbole i da im se poremeti imunitet.

Ne pijete dovoljno vode

Imunitet može da bude ugrožen ako ne unosite dovoljno vode svakog dana, a posebno ako dehidrirate. Pijte vodu iako niste žedni, i to najmanje osam čaša na dan.

Jedete previše slatkiša

Previše šećera blokira vaš imunisistem da radi kako treba i izaziva upale. I slatka pića treba izbegavati, pa je zato najbolje piti vodu, nezaslađene čajeve, limunadu s medom…

Ne spavate dovoljno

Manjak sna ne donosi samo umor i iscrpljenost već i slabi imunitet, pa smo podložniji infekcijama i prehladama. Zato gledajte da svaku noć spavate makar sedam, osam sati i idite u krevet do 23 sata.

Pod velikim ste stresom

Hronični stres slabi imunitet jer je tada vaše telo u grču, spremno da se brani, pa se luče hormoni zbog kojih vaš odbrambeni sistem može da oslabi. Gledajte da pronađete izvor stresa i da ga makar umanjite ako već ne možete da ga eliminišete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati