Savremena žena

Direktno.rs

24. 05. 2021. 14:06 0

Simptomi kamena u žuči: Koliko je opasno?

Kamenje u žuči predstavlja čvrste nakupine nalik na kamenčiće koje se formiraju unutar žučne kese. Kamen može da se formira u žučnoj kesi ako postoji promena ili disbalans u sastavu žuči, ili ako se žučna kesa ne prazni potpuno.

Prisustvo kamenčića u žučnoj kesici jedno je od najčešćih oboljenja žučne kesice koje često dovodi do upale žučne kese (holecistitisa). Upala žučne kese je stanje koje se najčešće rešava hirurški, a hirurško uklanjanje žučne kesice danas predstavlja najčešću operaciju u svetu (češće se radi nego operacija slepog creva ili kile).

Kakvo kamenje se nalazi u žučnoj kesi?

Kamenje u žuči može da bude vrlo malo, ili veličine same žučne kese. Žučni kamenci se u 85 odsto slučajeva sastoje od holesterola, a u manjem broju slučajeva mogu biti i pigmentni kamenci. Tip kamena u žuči je vrlo značajan jer će holesterolsko kamenje najverovatnije odgovoriti na nehirurški tretman u odnosu na pigmentno.

Kamen u žučnoj kesi (holeleitijaza) se svake godine dijagnostikuje kod velikog broja ljudi a zabeležen je i veliki broj pacijenata koji već pate od ovog poremećaja. Na sreću, većina pacijenata sa kamenjem u žuči ne pokazuje simptome i tretman im nije potreban.

Da li je kamenje u žučnoj kesi opasno?

U drugim slučajevima, kamenje u žuči uzrokuje bol i mora da se tretira: uklanjanje ili kamenja ili žučne kese.

Samo prisustvo žučnih kamenaca nije opasno, ali su opasne komplikacije koje mogu nastati. To su su upala žučnih puteva, gangrena žučne kesice, žutica, upala pankreasa, sepsa, fistula ili vezana creva (ileus).

U najvećem broju slučajeva, kada nema upale, kamenčići u žučnoj kesici ne daju nikakve simptome, a kada se simptomi jave, oni su najčešće u vidu pojasnog bola ispod desnog rebarnog luka sa širenjem u leđa često nekoliko sati nakon obilnog ili masnog obroka, mučninom, povraćanjem i povišenom temperaturom.

Osobe koje imaju kamenje u žučnoj kesi mogu ih imati i u žučnim putevima, i to stanje se zove holedoholitijaza.

Gde se nalazi žučna kesa?

Žučna kesa se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre. Žučna kesa je muskularni organ oblika šljive, dug 1.2 do 2.4 cm, smešten u gornjem desnom delu abdomena, ispod jetre. Povezana je sa jetrom i crevima putem malih cevi koje se zovu kanali.

Šta je uloga žučne kese?

Glavna svrha žučne kese je koncentracija i skupljanje žuči, zelenkasto-braon tečnosti koju proizvodi jetra. Žuč je potrebna za varenje i apsorpciju masne hrane, kao i za apsorpciju važnih u mastima rastvorljivih vitamina.

Između obroka, žučna kesa je opuštena i u nju utiče žuč, gde se zatim čuva i koncentriše. U vreme obroka, masna hrana u tankom crevu pokreće sekreciju hormona (holecistokinina), koji stimuliše kontrakcije žučne kese. Žučna kesa se delimično prazni u gornji deo tankog creva (koji se još naziva i duodenum). Tu, žuč pomaže u varenju i apsorpciji masti i u mastima rastvorljivih vitamina. Nekoliko sati kasnije, žučna kesa se opušta i ponovo počinje da sakuplja žuč.

Simptomi kamena u žučnoj kesi

1. Bez simptoma (kod 80 odsto slučajeva)

Bezbolno kamenje u žuči — Većina osoba koja ima kamen u žuči ne pokazuje simptome; njihovo kamenje ostaje “tiho.” Tiho kamenje u žuči se često otkriva ultrazvukom ili CT skenerom preduzetim iz drugih razloga. Tiho kamenje ne mora da se tretira, a prvi simptomi kamena u žuči su obično blagi.

2. Bol ispod desnog rebarnog luka

Žučne kolike, poznate i kao bol u žuči ili žučni bol, najčešći su simptom bolesti kamena u žuči. Karakterišu ih napadi bola u stomaku, često lociranih ispod gornjeg dela stomaka, odmah ispod rebara. Takođe, možete da osetite bol u leđima desnom ramenu, mučninu i povraćanje. Žučne kolike su obično uzrokovane kontrakcijom žučne kese nakon masnog obroka. Te kontrakcije vrše pritisak na kamenje, koje blokira otvor. Bol prolazi sa opuštanjem žučne kese posle nekoliko sati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati