Savremena žena

Direktno.rs

08. 05. 2021. 06:50 1

Lekovi i nuspojave: Paziti kad ih, navodno, nemaju

Jedan od rizika uzimanja bilo kojeg leka su moguća neželjena dejstva. Čini se da je to neizbežan deo jednačine jer nema delotvornog leka koji je lišen nuspojava. Da li je to istina?

I da i ne, kaže Corinna Schaefer, šefica odseka za smernice i pružanje informacija pacijentima Nemačke agencije za kvalitet u medicini (AeZQ).

- Svaki delotvorni lek može imati nuspojave, ali to ne znači da će se one i ostvariti. Ipak, takva mogućnost uvek postoji - rekla je Schaefer.

Ursula Sellerberg iz Saveza nemačkih farmaceuta misli isto: "Ako se nešto reklamira kao proizvod bez ikakvih nuspojava, prema tome treba biti vrlo sumnjičav".

Koje su najčešće nuspojave?

Uopšteno govoreći, umor, vrtoglavica, mučnina, glavobolja, problemi sa želucom i crevima najčešća su neželjena dejstva, tvrdi Sellerberg.

Ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, prouzrokuje invalidnost ili zahteva bolničko lečenje ili medicinsku intervenciju.

Šta uraditi ako primetite nuspojave?

Idealno bi bilo da vas lekar, kad propisuje lek upozori na moguće nuspojave. U najboljem slučaju, reći će vam koje nuspojave treba prijaviti odmah, a koje su 'u redu', kaže Schaefer.

Nuspojave koje nisu ispisane u pakovanju leka odmah bi trebalo prijaviti lekaru. Pacijenti u takvim situacijama ne bi smeli da sami smanjuju dozu leka, da prestanu da ga uzimaju na svoju ruku ili da počnu da uzimaju neki drugi, a da se prethodno ne savetuju s lekarom.

Zašto regulatorna tela odobravaju lekove ako imaju nuspojave?

Iza svake odluke o odobrenju nekog leka odmeravaju se koristi i moguća šteta. Pre nego što dospu na tržište lekovi se testiraju u nekoliko faza.

Ozbiljnije nuspojave očekivane su i 'dopuštaju se' za lekove kojima se leče teže bolesti, a manje ozbiljne nuspojave očekuju se kod, na primer, medikamenata kojima se ublažava glavobolja, pojasnila je Schaefer.

Da li je moguće izbeći nuspojave?

Ne uvek. Ali ponekad ih je moguće ublažiti. U slučaju kad je neželjeni učinak leka umor, trebalo bi ga, ako je moguće, uzimati uveče pre spavanja. Pri uzimanju nekih lekova nuspojave se javljaju samo na početku lečenja i kasnije nestaju same od sebe.

Oprez se savetuje pre uzimanja drugog leka kojim se ublažavaju posledice prvog. O tome bi pre početka uzimanja određene terapije trebalo razgovarati s lekarom jer možda postoji drugi medikament koji ćete bolje podneti i tako izbeći potencijalno uzimanje leka za lek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati