Savremena žena

Direktno.rs

04. 05. 2021. 15:05 0

Evo koje povrće značajno smanjuje krvni pritisak

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik. Ovaj korenasti plod u ishrani sprečava i nadutost i probavne smetnje. Najbolje je da se jede svež, kao salata.

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove bolesti. 

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola. Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija. 

Koren celera snižava šećer u krvi, a povoljno deluje i na hormone i uspešno reguliše menstruacijau, prenose mediji.

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, a delotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.  Deluje i protiv bolova

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove lekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u lečenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane telesne težine. Stabiljku i koren celera najpre izrendajte, a potom iscedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati