Savremena žena
23. 04. 2021. 14:31 2
Odluka oko koje se vaga: Izbaciti ili jesti čokoladu?
Čokolada je jedna od slatkih namirnica kojoj je teško odoleti. Bogata je magnezijumom, bakrom i gvožđem, tako da može imati niz zdravstvenih blagodati.
Ali ako jedete previše čokolade, možete postati zavisni od nje, pa je zato ipak treba eliminisati iz dijete.
Evo šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete čokoladu.
Glavobolje
Čokolada sadrži kofein, pa ljudi koji iznenada prestanu da jedu čokoladu mogu imati glavobolje. Da biste smanjili rizik od glavobolje, unesite dovoljno tečnosti. Izbacivanje kofeina i dehidracija mogu biti neprijatna kombinacija, pa zato povedite računa i konzumirajte dovoljno vode ako prestanete da jedete čokoladu.
Možete da smršate
Ako jedete velike količine čokolade, naročito sorte bogate šećerom, možete izgubiti nekoliko kilograma ako ih izbacite sa dnevnog reda.
Jedna pločica mlečne čokolade sadrži približno 235 kalorija. Dakle, ako izbacite čokoladu iz ishrane, unosićete manje kalorija zbog čega možete i da smršate.
Manje ćete patiti od žgaravice
Čokolada je hrana koja može opustiti područje digestivnog sistema, omogućavajući kiselini da uđe u jednjak, što može prouzrokovati žgaravicu ili "nakupljanje" kiseline, piše "Eat this". Zato, ako prestanete da jedete čokoladu, manje ćete patiti od žgaravice.Migrene
Neke studije pokazuju da čokolada pojačava migrenu, ali druge studije navode da takva veza ne postoji. Međutim, ako patite od teške migrene, možete pokušati da izbacite čokoladu iz ishrane i vidite da li će vam ona pomoći.
Promenjivo raspoloženje
Vaše raspoloženje se može promeniti ako prestanete da konzumirate omiljenu hranu. Pored toga, kakao i čokolada su namirnice za poboljšanje raspoloženja, pa ako ih izbacite iz ishrane, to može negativno da utiče na vaše raspoloženje.
Akne
Ako prestanete da jedete čokoladu, očistiće vam se koža lica. Prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za dermatologiju, konzumacija čokolade može izazvati akne.
Povećan rizik od razvoja nekih bolesti
Tamna čokolada je puna hranljivih sastojaka koji su dobri za srce. Pored toga, konzumacija tamne čokolade povezana je sa umanjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.
Komentari 2
ostavi komentar