Savremena žena

Direktno.rs

23. 04. 2021. 14:31 2

Odluka oko koje se vaga: Izbaciti ili jesti čokoladu?

Čokolada je jedna od slatkih namirnica kojoj je teško odoleti. Bogata je magnezijumom, bakrom i gvožđem, tako da može imati niz zdravstvenih blagodati.

Ali ako jedete previše čokolade, možete postati zavisni od nje, pa je zato ipak treba eliminisati iz dijete.

Evo šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete čokoladu.

Glavobolje

Čokolada sadrži kofein, pa ljudi koji iznenada prestanu da jedu čokoladu mogu imati glavobolje. Da biste smanjili rizik od glavobolje, unesite dovoljno tečnosti. Izbacivanje kofeina i dehidracija mogu biti neprijatna kombinacija, pa zato povedite računa i konzumirajte dovoljno vode ako prestanete da jedete čokoladu.

Možete da smršate

Ako jedete velike količine čokolade, naročito sorte bogate šećerom, možete izgubiti nekoliko kilograma ako ih izbacite sa dnevnog reda.

Jedna pločica mlečne čokolade sadrži približno 235 kalorija. Dakle, ako izbacite čokoladu iz ishrane, unosićete manje kalorija zbog čega možete i da smršate.

Manje ćete patiti od žgaravice

Čokolada je hrana koja može opustiti područje digestivnog sistema, omogućavajući kiselini da uđe u jednjak, što može prouzrokovati žgaravicu ili "nakupljanje" kiseline, piše "Eat this". Zato, ako prestanete da jedete čokoladu, manje ćete patiti od žgaravice.Migrene

Neke studije pokazuju da čokolada pojačava migrenu, ali druge studije navode da takva veza ne postoji. Međutim, ako patite od teške migrene, možete pokušati da izbacite čokoladu iz ishrane i vidite da li će vam ona pomoći.

Promenjivo raspoloženje

Vaše raspoloženje se može promeniti ako prestanete da konzumirate omiljenu hranu. Pored toga, kakao i čokolada su namirnice za poboljšanje raspoloženja, pa ako ih izbacite iz ishrane, to može negativno da utiče na vaše raspoloženje.

Akne

Ako prestanete da jedete čokoladu, očistiće vam se koža lica. Prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za dermatologiju, konzumacija čokolade može izazvati akne.

Povećan rizik od razvoja nekih bolesti

Tamna čokolada je puna hranljivih sastojaka koji su dobri za srce. Pored toga, konzumacija tamne čokolade povezana je sa umanjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati